Broj prijavljenih mladih je dupliran – sa 9.000 na 18.000 onih koji sada žele da se vakcinišu

Put ka normalnom životu vodi kroz proces imunizacije nacije. To znači da će u Grčkoj već na jesen vraćanje starim navikama, odlazak u restorane, pozorišta, na koncerte, u sportske dvorane i uopšte društveni život, biti mogući samo za one koji su primili jednu od raspoloživih vakcina.

To znači da će za svaki izlazak morati da plaćaju test. Ovo su samo prvi koraci kako bi se izbeglo zadiranje u ustavna prava građana – ne nameće se obavezno vakcinisanje, ali se u isto vreme štite oni koji su se odazvali apelu za imunizaciju. Od 15. jula vakcinisana publika će moći da prisustvuje sportskim događajima, ali će još jedno vreme, kao i u pozorištima i bioskopima, morati da nosi maske. Deca će moći da prisustvuju samo uz potvrdu roditelja da je urađen self-test. 

Za sada se zna da će u otvorenim noćnim klubovima moći da bude iskorišćeno samo 25 odsto kapaciteta i da će nevakcinisani morati da imaju brzi test. Tako će, korak po korak, do jeseni – pod uslovom da delta mutacija virusa ponovo ne napravi haos – nevakcinisani ostajati po strani od onoga što zovemo normalan život.

Proces vakcinacije ne odvija se onoliko brzo koliko je to potrebno Grčkoj, koja je otvorila vrata za turiste i u kojoj se ponovo registruje oko 600 obolelih dnevno, među kojima ima i više od 30 slučajeva zaraženih delta sojem. Do sada je s obe doze vakcinisano nešto više od 30% stanovništva, a jednom 43%. Vlada je odlučila da mladu populaciju između 18 i 25 godina, reč je o njih 940.000, stimuliše sa 150 evra uplaćenih na specijalnu karticu ako se vakcinišu. Reakcija je odmah usledila i samo u jednom danu broj prijavljenih mladih je dupliran – sa 9.000 na 18.000 onih koji sada žele da se vakcinišu.

Zbog ove odluke Micotakisova vlada trpi oštre kritike opozicije, koja smatra da, kako je to poručila Siriza, "deli naciju i daje mladima 150 evra pokušavajući da na taj način prikrije sopstvene neuspehe". Međutim, u ovu akciju vlade uključuju se i grčke kompanije, pa je tako nacionalni avio-prevoznik odlučio da uz ovu "karticu slobode", kako su je nazvali, na 150 evra doda isto toliko za kupovinu avio-karte.

Epidemiolozi ne kriju zabrinutost šta će se dešavati na jesen, kada bi Grčka opet mogla da se nađe u karantinu. Profesor pulmologije Teodoros Vasilakopulos upozorava da bi, ako se tempo vakcinacije ne ubrza, zemlja mogla ponovo da se nađe u izolaciji. Podseća da se već u avgustu očekuje veliki broj zaraženih delta sojem.

- Ako se broj vakcinisanih ne poveća, na jesen Grčku čeka zabrinjavajući porast broja obolelih, na šta će vlada morati da ponovno da reaguje merama zabrane - izjavio je profesor Vasilakopulos TV ANT1.

U međuvremenu, turistička sezona ne ide onako kako je najavljivano. Gosti stižu, ali, prema procenama Nacionalne banke Grčke, nerealno je očekivati da će prihod dostići 50% od najbolje turističke 2019. godine, koja je donela 18 milijardi. Prošlog leta inkasirano je jedva 5 milijardi, dok ove sezone treba očekivati sedam milijardi evra. Delta soj u Evropi direktno će uticati na turističku sezonu u Grčkoj i jedino brza vakcinacija donekle može da popravi situaciju.

- Smanjen ili gotovo potpuno zaustavljen dolazak gostiju iz Velike Britanije, Rusije i Izraela ozbiljan je razlog za brigu - kaže guverner Janis Sturnaras i naglašava da oporavak posle pandemije može da se očekuje tek za dve do tri godine.

Cene u Grčkoj rastu. Smeštaj, privatan i hotelski, uglavnom ostaje na istom nivou, ima i znatnih sniženja, jer je do sada jedva 20 odsto hotela otvorilo vrata, a neizvesno je koji će turisti uopšte doći. Međutim, cene u ugostiteljskim objektima i na plažama su porasle za 20%. Ulaznica na gradske plaže u Atini u proseku košta 10 evra, što uključuje ležaljku i suncobran, dok je na manjim ostrvima potrebno 20 evra za par ležaljki.

Sve atinske plaže formirale su i tzv. VIP zone, gde se onlajn rezervišu mekši krevet, bolji pogled, negde piće i hrana. Za isto more i istu plažu, ali obeleženu i ograđenu kanapom, plaća se 100 evra, a ima i onih gde je cena od 160 evra naviše. Cana kafe je u proseku četiri do pet evra, male vode 50 centi, porcije krompirića osam evra, skromna pica je oko 15 evra, salate su već 12 evra. Međutim, za razliku od ranijih godina, Grci gotovo ništa ne poručuju. Kriza se i te kako oseća, konobari stoje sa strane, Grci piju kafu koju su poneli od kuće ili su je nešto jeftinije platili na obližnjem kiosku.

Autor: redportal.rs

#150 evra

#Mladi

#Nagrada

#grčka

#more

#vakcinacija