Momir Bulatović je bio predsednik Predsedništva SR Crne Gore, a potom predsednik Republike Crne Gore i predsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije

Rođen je u oficirskoj porodici, a zbog prirode očevog posla, porodica se često selila. Tako da je Momir Bulatović rođen u Beogradu, a osnovnu i srednju školu je završio u Zadru. U Crnu Goru je došao 1975. godine, nakon čega je u upisao Ekonomski fakultet. Po diplomiranju, postao je asistent na istom fakultetu, na predmetu Politička ekonomija, a potom je stekao i zvanje magistra ekonomskih nauka.

Politikom se počeo baviti u studentskoj organizaciji Saveza komunista Crne Gore. Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori u decembru 1990. godine, izabran je za predsednika Predsedništva Crne Gore. Sredinom 1991. godine, nakon transformacije SK Crne Gore u Demokratsku partiju socijalista Crne Gore (DPS) izabran je za prvog predsednika stranke.

Kao predsednik Predsedništva Crne Gore, učestvovao je u pregovorima o razrešenju jugoslovenske krize, koji su vođeni tokom 1991. godine. Na referendumu o državnom statusu Crne Gore koji je održan 1. marta 1992. godine, Bulatović je podržao ostanak Crne Gore u zajedničkoj državi sa Srbijom, što je 27. aprila iste godine dovelo do stvaranja Savezne Republike Jugoslavije. Međutim, na unutrašnjem planu je često podržavao jačanje federalnih jedinica na ručun Savezne Vlade.

Foto: Politika.rs

Od formiranja DPS-a Bulatovićev bliski saradnik bio je i Milo Đukanović, kome je prepustio vođenje Crne Gore u kojoj je Đukanović postao predsednik Vlade. Međutim, Bulatović nije u početku uvideo da Đukanović jačanjem pozcije Crne Gore jača i svoju ličnu pozciju na račun Bulatovićeve. To je dovelo da razala između njih dovjice 1997. g., a Bulatović je godinu dana kasnije formirao novu starnku pod nazivom Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP).

Nakon petooktobarskih promena, Bulatović je podneo ostavku na funkciju predsednika Savezne vlade, a godinu dana kasnije povukao se i sa čela stranke Narodna socijalistička stranka Crne Gore, koju je formirao nakon što je napustio SNP. Tokom narednih godina, Bulatovićevo učešće u javnom životu bilo je simbolično. Naročito je posle smrti sina, koji je u 21. godini preminuo od posledica leukemije, živeo van očiju javnosti, te se o njegovim poslednjim danima malo zna. Izbegavao je pojavljivanje u javnosti, a poslednji put viđen na komemoraciji Mirjane Marković. 

Momir Bulatović je preminuo 30. juna 2019. godine od posledica srčanog udara u rodnoj Crnoj Gori, samo nekoliko dana nakon obeležavanja godišnjeg pomena svom sinu.

Autor: redportal.rs