Skoro 10 godina uređivao Vikipediju

Fondacija Vikimedia zabranila je rad uredniku hrvatske verzije Vikipedije nakon što je istraga otkrila da je zajedno sa drugim administratorima "iskrivljavao" sadržaj na stranici radikalnim stavovima.

Ova grupa upravljala je veb stranicom između 2011. i 2020. godine, navodi se u izveštaju fondacije Vikimedia.

- Grupa je bila sastavljena od prijatelja iz stvarnog života, ideoloških i političkih saveznika - saopštili su iz ove organizacije.

Fondacija Vikimedia saopštila je da je otkrila da je ova grupa "sistematski proizvodila i uređivala članke koji sadrže neciklopedijski sadržaj i otvoreni istorijski revizionizam", često koristeći sumnjive izvore.

- Članci koje su priređivali članovi ove grupe predstavljaju stavove koji se podudaraju s političkim i socio-kulturnim pozicijama koje zagovara grupa hrvatskih radikalnih desničarskih političkih partija i ultrakonzervativnih populističkih pokreta - saopštila je Vikimedia.

Ovo je uključivalo:

Tvrdnje da je Hitler napao Poljsku i započeo Drugi svetski rat nakon što su Poljaci počinili genocid nad Nemcima.

Predstavljanje koncentracionih logora iz Drugog svetskog rata kao radnih logora.

Foto: Wikipedia.org

Pokušaj uvođenja neutralnih stavova u članke o Drugom svetskom ratu i ustašama.

Stvaranje pojma "jugokomunizam", kako bi se opisala navodna zavera protiv hrvatske nacije od strane članova Komunističke partije Jugoslavije.

Potiskivanje mišljenja da donošenje odluka EU ugrožava suverenitet Hrvatske.

Tvrdnje da je EU propagandom prevarila hrvatske građane da se priključe evropskoj zajednici.

Pokušaj uvođenja desničarskih ideoloških teorija kao što su "dekroatizacija", "hrvatska tišina" i "detuđmanizacija" u stotine enciklopedijskih članaka.

Ovi i mnogi drugi incidenti i izmene članaka opisani su u izveštaju fondacije Vikimedia objavljenom ranije ovog meseca, piše Blic.

Autor: Blic / redportal.rs

#Hrvatska

#Nacisti

#Urednik

#Vikipedija

#ndh