Slovenački predsednik oglasio se povodom navoda da njegova zemlja stoji iza plana za miran raspad BiH

Predsednik Slovenije Borut Pahor dao je danas izjavu na temu navodnog non-pejpera koji je slovenačka vlada dostavila briselskoj administraciji, a koji zapravo predstavlja nacrt promene granica na Zapadnom Balkanu.

Pahor je rekao da ne podržava promenu granica na Zapadnom Balkanu i poručio da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan.

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da nema saznanja o non-pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Janezom Janšom.

- Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči da uključi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU - rekao je Pahor.

U spornom non-pejperu, prema tvrdnjama medija i slovenačke opozicije, nalazi se plan o mirnom raspadu Bosne i Hercegovine, čime bi bile stvorene Velika Hrvatska i Velika Srbija, dok bi Bošnjacima preostao ostatak teritorije BiH koji ne pripada Republici Srpskoj i na kome ne žive Hrvati većinski.

Ovaj dokument predviđa i pripajanje teritorije Kosova i Metohije Albaniji i stvaranje Velike Albanije.

Pahor je rekao da proširenje EU postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje.

- Spori tempo proširenja topi poverenje u evropsku perspektivu u ovim zemljama, a posledice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje uticaja trećih zemalja - poručio je Pahor, preneo je slovenački portal 24ur.

Istakao je da će proširenje sprečiti pojavu opasnih ideja o promeni granica, čemu se, kako je kazao, oštro protivi.

- Kao predsednik Republike posetio sam BiH 7 puta. Tokom poslednje posete, ni ranije ni kasnije, nisam bio upoznat ni sa 1 neslužbenim dokumentom. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Jugoslavije i promeni granica - rekao je slovenački predsednik.

Prema Pahorovom Mišljenju, miran proces promene granica na prostoru Zapadnog Balkana nije moguć, već bi on neminovno prouzrokovao nove ratne sukobe.

- Brži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u evroatlantske organizacije ojačao bi princip teritorijalnog integriteta zemalja i sigurnost i stabilnost čitave Evrope - naveo je Pahor.

To su, upozorio je, vrlo osetljiva pitanja.

Podsećamo da je Željko Komšić hrvatski član Predsedništva BiH izjavio je pre 2 dana da je Pahor u toku posete Bosni i Hercegovini rekao trojici članova Predsedništva da su sve češći glasovi u Evropi da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je posle toga otvoreno pitao:

- Možete li se vi u BiH mirno razići?

Autor: redportal.rs