Opština Veles plaća rekordne iznose odštete

Stanovnici Velesa su svojevrsni rekorderi u zemlji, kada je reč o izveštajima da su napadnuti, odnosno da ih je ugrizao ulični pas. Samo juče, na primer, prijavljena su 2 ugriza u policijskoj stanici Veles.

Osamnaestogodišnjak je ugrižen u ulici Petre Prličkov, a maloletnik u ulici Jordana Džurnova. Gotovo da nema dana kada ugriz psa lutalice nije zabeležen u biltenu Ministarstva unutrašnjih poslova, a Velesovci se žale da ovaj problem traje godinama.

Ugroženi se obično odluče da odštetu potraže od opštine Veles, a dogovorena isplata štete iznosi 50.000 denara. Opština je prošle godine građanima platila čak 2.673.481 denara, a 2019. godine 2.266.014 denara. Međutim, kako objašnjava Riste Giovski, koji je već 3 godine zadužen za hvatanje i profesionalni tretman pasa lutalica u Velesu, stvari nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled.

- Ne mogu vam objasniti šta se dešava u gradu, neverovatno je, ali ipak je istina. Mnogi građani su saznali da lako mogu zaraditi novac na račun pasa lutalica, pa se povređuju i prijavljuju da ih je pas ugrizao. Uvek izađemo na teren posle prijave, retko ko je istakao psa koji ga je ugrizao. A da čitava situacija bude još ironičnija, ulične pse hvatam rukama. Ako su ovo agresivne životinje, tako nešto ne bi bilo moguće, morali bismo da koristimo strelicu da bismo ih uspavali. Ne znam kakvo rešenje se može naći za ovaj problem, vođeni željom za brzom zaradom, ljudi su spremni na sve - kaže Giovski.

Objašnjava da je bilo slučajeva da su se građani povredili kleštima, pocepali farmerke i ogrebali, a u bolnici tvrdili da ih je ugrizao pas.

Tvrdi da u gradu postoji čak i nekoliko advokata koji su se specijalizovali za tužbe zbog ujeda pasa.

- Desetine hiljada evra iz budžeta završe kod onih koji prijave da ih je ugrizao pas, ili da su samo napadnuti, pa su pretrpeli strah. Da, zaista se dešava da neko bude napadnut, ali ove brojke su nerealne i nažalost to je istina - rekao nam je Giovski.

Autor: redportal.rs

#Severna Makedonija

#Veles

#odšteta

#ugriz psa