Tzv. Kosovo je zvanično otvorilo ambasadu u nedelju

Palestinski zvaničnici su osudili Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu, pošto je postalo prva teritorija sa većinskim muslimanskim stanovništvom koja priznaje taj grad kao prestonicu Izraela, prenose danas izraelski mediji.

Tzv. Kosovo je zvanično otvorilo ambasadu u nedelju u zamenu za izraelsko priznanje nezavisnosti proglašene 2008. godine. Palestinci koji planiraju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države su oštro kritikovali tzv. Kosovo zbog tog poteza.

- To je kršenje međunarodnog prava - rekao je Nabil Abu Rudejne, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, prenela je zvanična palestinska novinska agencija Vafa. Islamski ekstremistički Hamas koji kontroliše pojas Gaze optužio je tzv. Kosovo za "zastrašujuću pristrasnost" u korist Izraela.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Jordana Dhaifalah Ali Al Fajez ocenio je da je svako priznanje Jerusalima "nevažeće i nema pravnog efekta". Na zvaničnom otvaraju ambasade istaknuta je zastava tzv. Kosova ispred jedne zgrade u Jerusalimu. Izrael je u februaru uspostavio diplomatske odnose sa tzv. Kosovom.

Autor: redportal.rs

#Hamas

#Izrael

#Jerusalim

#Kosovo

#Palestina

#ambasada