Zbog pandemije predstavnik Prištine nije mogao da bude prisutan u Jerusalimu

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija saopštilo je danas da je ambasada tzv. Kosova u Izraelu, sa sedištem u Jerusalimu, zvanično otvorena, kao deo sporazuma postignutog u Vašingtonu u septembru prošle godine, prenosi portal Reporteri.

U saopštenju je navedeno da zbog pandemije predstavnik Prištine nije mogao da bude prisutan u Jerusalimu, pa je naloženo otpravniku poslova u Izraelu da ploču ambasade samoproglašenog Kosova, koju je prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa 1. februara ove godine otkrio ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi, zajedno sa kosovskom zastavom, postavi u zgradu ambasade u Jerusalimu.

Samoproglašeno Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1. februara na onlajn ceremoniji. Obećanje Prištine da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu izazvalo je oštre kritike u Turskoj, a kritike su stigle i iz Evropske unije, koja je saopštila da je opredeljenje Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu protivno međunarodnom pravu. Velika većina zemalja, članica UN, ne priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Autor: redportal.rs