Pretpostavlja se da bi za bezbednost ovog skupa moglo biti angažovano do 1.500 pripadnika raznih službi

Zbog najavljenog dolaska ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, ovaj grad je pod policijskom opsdom, snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, svi su u pripravnosti, kazao je za HTV Bono Marjanović, stručnjak za bezbednost.

- Od mera bezbednosti trase kretanja do kontrole hrane i pića, do protiveksplozije; zatim trasnog osiguranja, nadzor granica, kontrola stranaca, kontrola domaćih osoba. Tako da zapravo sve mere koje možemo zamisliti, a pogotovo u današnje vreme gde su aktuElni dronovi, pa antidronovi; snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, vazduhoplovstvo - kazao je Marjanović, prenosi K1info.

Pretpostavlja se, dodao je Marjanović, da bi za bezbednost ovog skupa moglo biti angažovano do 1.500 pripadnika raznih službi.

Zelenski će danas prvi put doputovati u Hrvatsku na samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Reč je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni je cilj dubrovačkog sastanka iskazati solidarnost i podršku zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović nije pozvan na samit, a najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice privremenih prištinskih instititucija Vjose Osmani. Potvrđeno je i prisustvo pet premiejra: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, severnomakedonskog Hristijana Mickoskog, kao i predsedavajuće Saveta ministara BiH Borjane Krišto. Ostale zemlje učesnice biće predstavljene na nivou ministara, a moguće su i promene uposlednjem trenutku.

Autor: K1info.rs