Sijarto je istakao da Mađarska vodi odgovornu politiku prema svojim susedima

Saradnja Mađarske i Republike Srpske bazirana je na međusobnom poštovanju i ponosni smo na dosadašnje projekte koji su realizovani, rekao je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Dodikom rekao su Mađarska i Republika Srpska primer dobre saradnje.

- Kada je reč o poljoprivrednim mašinama, a taj projekat nastavljamo i u budućnosti. Imaćemo i tri razvojna projekta nova, gde će se uključiti i preduzetnici iz Mađarske. Projekte koje je finansirala Nemačka, preuzeće Mađarska - naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da Mađarska vodi odgovornu politiku prema svojim susedima.

- Smatramo da je neophodno prisustvo Zapadnog Balkana u EU. Iz tog aspekta je nepovoljno što kandidati za članstvo Zapadnog Balkana u proseku čekaju 14 godina za članstvo, što mi smatramo kao nepoštovanje Brisela i pozivamo čllanice unije da završe politiku koja je dovela do potpunog kraha politike proširenja EU - navodi Sijarto.

Dodaje da je važno da svaka članica EU ispoštuje odluke građana sa Zapadnog Balkana, da svaka nacija ima pravo da sama odluči o svojoj budućnosti.

- Zbog toga mi i dalje na bazi uzajamnog poštovanju nastavljamo saradnju sa ovim zemljama, među kojima je BiH - naglasio je Sijarto.

Sijarto je zahvalio Dodiku na pozivu, te istakao da je počastvovan da bude u Banjaluci.

- Živimo u periodu opasnih događanja, a u takvom vremenu, kada mir ima veliki značaj, interes Mađara je stabilnost na Zapadnom Balkanu - naveo je Sijarto.

Foto: Twitter.com

Sijarto je istakao da Mađarska nikada neće pristati da jedan funkcioner Republike Srpske bude na crnoj listi, jer je to nepošteno prema biračima, koji su izabrali te funkcionere.

- Građani Srpske umeju da odluče kakvu vlast žele - naveo je Sijarto i istakao da bi sankcionisanje izabranih predstavnika Republike Srpske stavilo pod znak pitanja celokupni demokratski proces ali i odluku građana na izborima, prenosi Tanjug.

Autor: Tanjug