Crna Gora tako posle 15 godina ispunila svoju obavezu

Crna Gora je dobila Registar za lica osuđena za krivična dela protiv polne slobode učinjena na štetu maloletnika, u kojem je trenutno evidentirano 98 pravosnažno osuđenih lica, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

- Ministarstvo pravde se zahvaljuje sudovima koji su doprineli uspešnoj realizaciji ovog projekta - saopštio je ministar pravde Bojan Božović.

U Registar su upisani lični podaci o osuđenom licu, podaci o zaposlenju, njegovom krivičnom delu i presudi, podaci se vode trajno i ne mogu se brisati.

Informacije o registrovanim pedofilima neće biti dostupni široj javnosti, biće dostupni sudu, državnom tužilaštvu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom, navode iz Ministarstva pravde.

Prema izmenama Krivičnog zakonika, koje su stupile na snagu 8. januara 2022. za krivična dela silovanje, obljuba sa detetom, nad nemoćnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, počinilac će biti kažnjen zatvorom u trajanju do četrdeset godina.

Na zahtev se mogu dostaviti i državnom organu, privrednom društvu, te drugoj organizaciji ili preduzetniku, ukoliko još traju pravne posledice osude.

Iz Ministarstva podsećaju da su državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa decom, dužni da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa decom, upisano u posebnu evidenciju.

U skladu sa međunarodnim sporazumima, podaci iz posebne evidencije mogu se dati i inostranim državnim organima.

Crna Gora se u poslednje vreme suočavala sa niskim presudama za seksualne napade na maloljetna lica, koje su na sudu često završavale prekršajnom kaznom, zbog čega su održavani i građanski protesti.

Registar za lica osuđena za krivična dela protiv polne slobode je ozvaničen dve i po godine od kada je najavljen, jer je njegovo uvođenje propisano izmenama Krivičnog zakonika iz januara 2022. godine.

Njime se pripisuje da za krivična dela silovanje, obljuba sa djetetom, nad nemoćnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, počinilac može biti kažnjen zatvorom u trajanju do četrdeset godina.

Ko učini obljubu nad detetom kazniće se od pet do petnaest godina zatvora. A ukoliko se obljuba izvrši zloupotrebom položaja ili ovlašćenja, najmanja kazna je deset godina zatvora.

Lice koje detetu prikaže ili učini dostupnim pornografske sadržaje, kazniće se od dve do deset godina zatvora.

Na evidenciju pedofila se Crna Gora obavezala još pre 15 godina, kada je potpisala Konvenciju Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Podsetimo, u Srbiji ovakav registar postoji od 2015. godine, nakon što je dve godine ranije donesen „Marijin zakon“. Zakon je jednoglasno usvojen nakon jezivog zločina u Starim Ledincima, kod Novog Sada, koji se odigrao 2010. godine, kada je Mladen Ogulinac silovao a zatim ubio Mariju Jovanović (8).

Autor: rse balkan