Do kraja jula bi trebalo sve biti završeno

Rekonstrukcija postojeće Vlade Crne Gore je definitivno dogovorena, ali još nije sasvim sigurno da li će biti u julu ili nešto kasnije, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sastanak lidera partija većine, na kojem je razgovarano o tome, održan je pre desetak dana. Tri izvora “Vijesti” kažu da su shvatili iz razgovora s koalicionim partnerima da bi to moglo biti već u utorak. Međutim, izvor iz vrha Pokreta Evropa sad (PES) rekao je da odluka o tačnom datumu još nije doneta i da nije sasvim sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u nju – Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) – predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine.

U prilog sagovornicima iz vladajuće koalicije koji misle da rekonstrukcija možda neće biti u julu, ide i navodno želja premijera Milojka Spajića da dodatno pokuša da u rekonstruisanu Vladu uđe i Bošnjačka stranka (BS). Ulasku BS-a u Vladu ranije se usprotivio DNP, a Demokrate su im postavile uslov da raskinu koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Bijelom Polju i da se formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, a morao bi se promeniti koalicioni sporazum, što bi odužilo celi proces.

Osim toga premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, putuje u sredu (24. jula) u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara, a vraća se 29. jula, piše u platformi koju je juče usvojila Vlada.

Ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sednica Skupštine.

Prema Poslovniku Skupštine, podnosilac zahteva za vanredno zasedanje ne može zahtevati sednicu u vremenu kraćem od 15 dana od podnošenja zahteva, a za dnevni red sednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač. U redovnom zasedanju koje se završava 31. jula, šef parlamenta na osnovu dogovora na Kolegijumu predsednika, može zakazati sednicu u roku kraćem od sedam dana, a dnevni red može predložiti na sednici.

U pripremi rekonstrukcije Vlade pokazalo se da postoji i nekoliko proceduralnih pitanja, među kojima je i način zamene ministara čiji se resori razdvajaju. Izvori “Vijesti” navode da je jedan način da ministri čija se ministarstva razdvajaju i koji ostaju u Vladi daju ostavke ili razreše funkcije pa ponovo izaberu, a drugi da se samo izaberu ministri novoosnovanih ministarstava.

Drugo pitanje je da li rekonstrukcija treba da bude u okviru tačke “izbori i imenovanja” ili da bude posebna tačka dnevnog reda.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mesto potpredsednika i ministra saobraćaja. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije odmah krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da usledi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko meseci posje toga ili u prvoj polovini 2024. godine. Spajić je to odložio do dobijanja Izveštaja o procjeni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) u junu.

Predsednik Skupštine i lider NSD Andrija Mandić je u intervjuu za beogradsku Politiku u subotu rekao da će se rekonstrukcija Vlade desiti vrlo brzo, već krajem jula.

Prethodno je 9. jula, gostujući na TV Adria, poručio “da rekonstrukcija može da se desi sledeće sedmice, a svakako do kraja jula”.

- Potpisali smo koalicioni ugovor koji predviđa rekonstrukciju vlade. Napravili smo dogovor koji nije bio logičan kada se potpisao, jer drugi po snazi politički subjekt nije dobio priliku da bude u vlasti. Mi smo kao parlamentarna većina uradili mnogo toga, uradili smo mnoge stvari zbog koji nas u Briselu i u EU hvale. Dobili smo pozitivan IBAR i mislimo da je sad trenutak da koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ uđe u vlast - rekao je on.

Poručio je da žele da “snažno uđu u Vladu” i da naprave nove reforme. Naglasio je da bi bilo dobro da se Vlada proširi i na Bošnjačku stranku.

Autor: redportal.rs