Obnova Njegoševog zaveta bi uspostavila novu moralnu vertikalu, poručuje šef crnogorskog parlamenta

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas, povodom dodele Trinaestojulske nagrade i uoči Dana državnosti Crne Gore, da javno inicira obnovu Njegoševe zavetne kapele na Lovćevu.

Mandić je istakao da su ideju obnove kapele ranije pokrenuli Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije:

Obnavljanje Njegoševe zavetne kapele na Lovćenu je ideja koju je pokrenula Mitropolija crnogorsko-primorska i naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije. Smatram da smo danas zreli kao društvo i zjaednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim ovu priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram.
View this post on Instagram

A post shared by Андрија Мандић (@andrijamandicdf)

IZVOR: IG / @andrijamandicdf

Kapelu na Lovćenu je 1845. godine izgradio vladika Petar II Petrović Njegoš uz zavet da u njoj bude sahranjen. Po smrti 1851. godine, najpre je sahranjen u Cetinjskom manastiru, a četiri godine kasnije njegovi posmrtni ostaci preneti su u kapelu. 

Njegoševa kapela je teško oštećena od austrougarskih snaga za vreme Prvog svetskog rata. Obnovljena je 1925. godine na inicijativu Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a troškove je po ličnoj želji snosio kralj Aleksandar I Karađorđević. Radovima na obnovi kapele rukovodio je čuveni ruski arhitekta Nikolaj Krasnov.

I u Drugom svetskom ratu je kapela ponovo oštećena. Nakon rata, našla se na amblemu (grbu) Socijalističke Republike Crne Gore. Definitivno je srušena 1974. godine i umesto nje je podignut mauzolej po zamisli Ivana Meštrovića.

Foto: Wikipedia.org

Autor: redportal.rs