Zanimljivo je i da pošto filtriraju velike količine vode, igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena

Salpe, salpa ili kako bismo objasnili neka vrsta planktona koja se nalaze preko okeana, formirajući formacije u obliku lanca koji plutaju okolo hraneći se sitnim česticama su najbrže rastući živi organizmi. Rasprostranjeni su širom Tihog i Atlantskog okeana, hrane se fitoplanktonima i svim ostalim dovoljno malim i sitnim organizmima koje mogu da uhvate, a naučnici navode da su veoma značajni za očuvanje zdrave sredine svetskih okeana.

Širom sveta postoji više od 70 vrsta salpi, a najčešća je Salpa fusiformis. Salpe se mogu naći na oko 800 metara od površine okeana, imaju bačvasti oblik, u rasponu od 0,2 centimetra pri rođenju do oko 10 cm u odraslom dobu.

Mogu se spojiti u dugačke lance koji plutaju u moru, prateći plimu, a mogu da se pokreću velikom brzinom. Oni pumpaju morsku vodu kroz svoja tela pomoću trakastih mišića. Kako voda gura kroz njihova tela i izlazi iz zadnjeg dela, hrana se skuplja i oni se guraju napred. Zbog toga su članovi grupe poznate kao "morski špric". Za razliku od meduza, salpe nemaju ubodne ćelije. Njihova glavna hrana je fitoplankton, ali filtriraju sve što mogu da uhvate. Zanimljivo je i da pošto filtriraju velike količine vode, igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Salpe odraslih prolaze kroz dve različite faze: aseksualnu oozoidnu fazu i seksualnu blastozoidnu fazu. Kada je aseksualni oozoid spreman za reprodukciju, on stvara dugačke lance salpa, od kojih je svaki klon za sebe. Ove salpe se zatim razvijaju u blastozoide koji se seksualno razmnožavaju.

U početku, ceo lanac se sastoji od ženki, od kojih svaka proizvodi jajašca koja su oplođena obližnjim mužjacima blastozoida. Jaja se razvijaju iznutra, a salpe rađaju žive mlade, koji otplivaju da sazrevaju u aseksualne odrasle jedinke oozoida. Na kraju, ceo lanac prelazi na mužjake, oslobađajući spermu za oplodnju jajašca susednih ženskih blastozoida, piše Live Science.

Ove čudne male kuglice želea imaju neverovatno brz životni ciklus, dostižući zrelost za samo 48 sati. Veruje se da su one najbrže rastuće višećelijske životinje na Zemlji, povećavajući dužinu tela do 10 odsto na sat.

Autor: redportal.rs