Doneo je "Zakonik Danila I, gospodara Crne Gore i Brda".

Knez Danilo Petrović rođen je 26. maja 1826. u Njegušima na Cetinju u porodici Stanka i Krstinje Petrović-Njegoš. Pošto su u Crnoj Gori svetovna i crkvena vlast bile spojene, a Danilo kao ni njegov prethodnik Petar II Petrović Njegoš.

Na samrti je Njegoš odredio Danila za naslednika, međutim i tu je došlo do promene jer je Senat je pod uticajem Đorđija Petrovića proglasio Pera Tomova za kneza.

Međutim, Danilo odlazi u Rusiju donoseći sa sobom pisanu podršku cara Nikolaja I da on postane knez Crne Gore i podršku da odvoji svetovnu od duhovne vlasti. 

Knjaz se 1855. oženio Darinkom Kvekić, iz ugledne srpske porodice iz Trsta. Ona je bila crnogorska veoma inteligentna, obrazovana, govorila je četiri strana jezika: italijanski, latinski, ruski i francuski. Iste godine knjaz donosi Zakonik Danila I, gospodara Crne Gore i Brda“.

Danilo je ubijen u atentatu 13. avgusta 1860. Glavni razlog je bio događaj iz 1854. sa Ostroga kada je pijani Danilo silovao Kadićevu sestru, a ženu popa Puniše Pavićevića iz Bjelopavlića, Danicu Pavićević, poznatiju kao Vilajetu. U Kotoru ga je sa leđa ubio Todor Kadić, brat silovane Danice Pavićević.

Njegov naslednik je bio kralj Nikola Petrović koji je vladao Crnom Gorom do 1918.

IZVOR: YT / Чеговић ТВ

Autor: Redportal.rs