Majka pušta mleko u vodu, a mladunče ga proguta 🐋

Ronilac u Istočnom Timoru napravio je prvi snimak dojenja mladunčeta plavog kita dosad viđen. Snimak je napravio tokom eko-turističkog putovanja uz obalu Dilija.

Ipak, u pitanju nije tek rođeno mladunče, ali očito još sisa, navodi Karen Edivan s Australskog nacionalnog univerziteta u Darvinu. Snimak je nastao još 2022. godine.

Plavi kitovi, najveće životinje koje su ikad živele na Zemlji, mogu premašiti 30 metara dužine i 200 tona težine. Mali plavi kitovi, podvrsta s Timora, nešto su manji i dosežu 24 metra dužine. Mladunčad plavog kita se ne vežu za majku dok se hrani. Naime, majka pušta mleko u vodu, a mladunče ga proguta.

Karen smatra da je mladunče sa snimka u drugoj godini života, s obzirom na njegovu veličinu, napominjući da se plavi kitovi obično odvikavaju od dojenja u dobi od 3 godine.

Navedeni snimak je zapravo deo veće istraživačke i građanske naučne inicijative koja je od 2014. godine katalogizovala 2.700 malih plavih kitova. Karen ističe i druga opažena ponašanja kao što su udvaranje, rituali pre parenja i hranjenje. Ti podaci pokazuju da je Istočni Timor značajno mesto za jednu od najvećih svetskih migracija plavih kitova.

Kapri Bek, iz Odelenja za vodu i regulaciju okoline Zapadne Australije, naglašava retkost takvih video-snimaka.

- Neverovatno je retko čak i biti u vodi s plavim kitovima, a kamoli biti u vodi u pravo vreme i na pravom mestu za snimanje mladunčeta tokom dojenja - ističe Bek, napominjući da plavi kitovi obično žive daleko od obale u teško dostupnim područjima.

IZVOR: YT / New Scientist

Autor: redportal.rs