Odluka koja vam može sačuvati bezbednost ☝️

Vožnja tokom zemljotresa može biti izuzetno opasna situacija, jer se tlo može naglo pomeriti, stvarajući neočekivane prepreke na putu. Važno je znati šta uraditi kako biste ostali sigurni i zaštitili sebe i svoje putnike.

Prvo i najvažnije, ako osetite zemljotres dok vozite, pokušajte da ostanete smireni. Odmah smanjite brzinu i pažljivo se zaustavite na sigurnom mestu. Izbegavajte zaustavljanje ispod mostova, nadvožnjaka, dalekovoda ili pored zgrada i drveća, jer ove strukture mogu pasti ili se srušiti.

Nakon što se zaustavite, ostanite u vozilu. Automobil može pružiti zaštitu od letećih objekata i krhotina. Uključite četiri žmigavca kako biste bili vidljivi drugim vozačima. Ako ste na autoputu, pokušajte se zaustaviti na desnoj strani kolovoza, ali vodite računa da ne blokirate put hitnoj pomoći, policiji ili vatrogascima.

Nakon što prođe glavni potres, budite oprezni jer mogu uslediti naknadni potresi. Proverite da li su svi putnici u vozilu sigurni i da li ima povreda. Ako je vaš automobil oštećen ili ne može da se pomera, izlazite iz vozila samo ako je to apsolutno neophodno i bezbedno.

Pokušajte da se informišete o situaciji putem radija ili mobilnog telefona, ako je mreža dostupna. Sledite uputstva lokalnih vlasti i izbegavajte putovanje dok se ne proglasi da je sigurno.

Vožnja tokom zemljotresa zahteva brzo razmišljanje i odlučne poteze kako biste ostali sigurni. Priprema i svest o ovim koracima mogu značajno povećati vašu sigurnost u ovoj neočekivanoj situaciji.

Autor: Balša Stupar