Meštani se nadaju da je mač izvučen kako bi se sve vratilo na staro.

Durandal, mitski mač koji je bio smešten u stenovitom zidu u francuskom selu Rocamadour poslednjih 1.300 godina, iznenada je nestao, verovatno ukraden. 🗡

Durandal je često opisivan kao francuski ekvivalent mnogo poznatijem Eskaliburu, legendarnom maču kralja Artura. Legenda kaže da je anđeo dao Durandal caru Svetog rimskog carstva Karlu Velikom, koji ga je poverio svom vernom vitezu Rolandu. Pominje se u pesmi Pesma o Rolandu iz 11. veka, koja tvrdi da je njena magična moć proizišla iz toga što sadrži zub Svetog Petra, krv Svetog Vasilija i kosu Svetog Denisa. Kažu da je Roland pokušao da slomi svoj verni mač nakon što je ranjen u bici kod Ronsevauks prelaza, kako ne bi pao u ruke Saracena. Međutim, Durandal je bio neuništiv, pa ga je umesto toga bacio ka nebu, a mač je sleteo u džinovsku stenu, gde je navodno ostao do danas.

Foto: Printscreen YouTube/ M6 Info

Izgleda da niko ne zna šta se dogodilo sa legendarnim mačem Durandalom. Uprkos tome što je bio prikovan za stenu 32 stope iznad zemlje, legendarni mač je jednostavno nestao jednog dana, najverovatnije ukraden. Težak je to udarac za francusko selo čija je sudbina bila isprepletena legendarnim mačem. Sada se svi nadaju da je mač izvučen kako bi se sve vratilo na staro.

- Rocamadour oseća da mu je ukraden deo sebe, ali čak i ako je to legenda, sudbine našeg sela i ovog mača su isprepletene. Nedostajaće nam Durandal. To je bio deo Rocamadura vekovima, i nema vodiča koji to ne istakne kada ga poseti - rekao je gradonačelnik Dominik Lenfant za francuski list La Depeš.

Meštani se sada nadaju da će njihova dragocena relikvija biti vraćena na mesto koje joj pripada, u kameni zid na koji je bacio Roland, bilo da su lopovi sami ili lokalne vlasti.

IZVOR: YT / M6 Info

Autor: redportal.rs