Čak 48 vrsta koje žive u blizini Černobila imale su manje glave i mozgove kao rezultat niskog nivoa radijacije koja je ometala njihov razvoj.

Život ptica pevačica nije lak u Černobilskoj zoni isključenja (CEZ). Novo istraživanje je istražilo ptice koje naseljavaju ozračenu pustoš i pronašlo vezu između nivoa radijacije i njihovog crevnog mikrobioma, što sugeriše da na njihovo zdravlje utiče njihova problematična domovina.

CEZ je visoko kontaminirano područje u Ukrajini koje okružuje nuklearnu elektranu u Černobilju. Od njegovog napuštanja pre 38 godina, biodiverzitet je procvetao u odsustvu ljudske aktivnosti uprkos visokim nivoima radijacije . Nekoliko fascinantnih studija istraživalo je divlje životinje CEZ-a, ali malo njih je analiziralo načine na koje radiološka kontaminacija utiče na razvoj ptica.

- Posledice radiološke kontaminacije na divlje životinje su još uvek široko nepoznate, posebno rizici koji predstavljaju divlje životinje u ranom životu - rekao je Sameli Piirto, doktor nauka na Univerzitetu Jivaskila, u izjavi.

- Radiološka kontaminacija stvara dodatni stres sa kojim organizmi moraju da se izbore, što dovodi do bezbroj posledica koje još uvek nisu u potpunosti shvaćene. Proučavanje njegovih efekata je ključno ako čovečanstvo želi da teži nuklearnoj budućnosti - objasnio je finski istraživač.

U novoj studiji, Pirto i njegov tim su sagledali način na koji ozračeno okruženje utiče na 2 uobičajene evropske vrste ptica pevačica: veliku senicu (Parus major) i pegavu muhovicu (Ficedula hipoleuca). Nekoliko kutija za ptice postavljeno je u 2 različita regiona, jedan sa visokom radiološkom kontaminacijom, a drugi sa relativno niskom kontaminacijom, a stanovnici ptica su upoređeni pomoću gomile testova.

Iako je manje gnezda bilo zauzeto u visoko kontaminiranim područjima, nije bilo značajnih razlika u ekologiji uzgoja ili zdravlju gnezda. Podjednako iznenađujuće, ptice u kontaminiranim područjima imale su veću raznolikost u svojoj ishrani.

Međutim, uočene su neke ključne razlike. DNK uzorci ptičjeg izmeta pokazali su sastav njihovog crevnog mikrobioma, ključnu odrednicu zdravlja, i pružili dalji uvid u to kako bi radijacija mogla da utiče na ptice. Zanimljivo je da nivoi zračenja u životnoj sredini nisu uticali na raznovrsnost bakterija prisutnih u mikrobiomu creva, ali su uticali na proporcije različitih vrsta bakterija u njemu.

- Ovi rezultati stvaraju zanimljivu pozadinu za razumevanje ekologije ptica u radiološki kontaminiranim područjima. Oni nam daju dragocene nove informacije o efektima koje radijacija ima na mlade ptice oblast istraživanja koja je do sada bila nejasna - rekao je Piirto.

Razlike mogu izgledati suptilne, ali druga istraživanja su pokazala da radijacija utiče na ptice CEZ-a na mnogo dublji način. Analiza iz 2011. godine 550 ptica koje pripadaju 48 vrsta koje žive u blizini Černobila imale su manje glave i mozgove kao rezultat niskog nivoa radijacije koja je ometala njihov razvoj. Čak su nagađali da li to utiče na njihove kognitivne sposobnosti.

Novo istraživanje je predstavljeno na Godišnjoj konferenciji Društva za eksperimentalnu biologiju u Pragu ove nedelje.

Autor: redportal.rs