Rešenje u plasmanu meda i dolaska do krajnjih kupaca

Med od lokalnih proizvođača Sremci mogu da kupe i na medomatu. Postavljen je na inicijativu grada u centru Sremske Mitrovice, sa ciljem da građanima domaći med bude dostupniji i da se pčelarima olakša plasman proizvoda.

Kod Tomislava Kostića iz Sremske Mitrovice, burad su puna meda. U paši na nekoliko lokacija, ima 400 košnica. Od proizvodnje, kaže da je plasman poslednjih godina veći problem, prenosi RTS.

- Cela porodica pčelari, niko ne radi ništa drugo. Velik je posao, ogroman posao. Plasman ko plasman jeste problem. Veći je problem imati med na ovim vremenskim prilikama i neprilikama. Kad dođe do toga onda se razmišlja o plasmanu proizvoda. Cena pada, ne znam ni ja naveliko, od kako je počeo rat u Ukrajini totalno je stala nekako prodaja. Ide to nekako, ali šturo, slabo pogorovo kod našeg naroda jer nema naviku da konzumira med - kaže Tomislav Kostić, pčelar iz Sremske Mitrovice.

Put do kupaca, sada je lakši. U teglicama od pola kilograma, različite vrste domaćem meda, proverenog kvaliteta.

- Morala je da bude analiza odrađena, da bude naznačeno etiketom koji je med. Trenutno u medomatu imamo četiri vrste meda. Tu je bagrem, livadski, lipov, i med od uljane repice - navodi Igor Laćarac, pčelar iz Sremske Mitrovice.

U okviru projekta koji je podržala EU, uređen je deo pašnjaka Valjevac u Zasavici.

Korist od medomata je, kažu, višestruka.

- Tu je naravo i privredni efekat, jer se kroz projekat pomaže lokalnoj privredi, maloj privredi. Lokalnim proizvođačima. Pre svega poljoprivrednim proizvođačima i pčelarima. Jer se na tim pročišćenim iskrčenim površinama sada nalaze košnice, vraćaju se pčele na pašu na Valjevcu, i proizvodi se zdrava hrana, med koji se plasira preko gradskog medomata - kaže Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

O prvom medomatu u Vojvodini, brine Društvo pčelara ''Jovan Živanović'' koje okuplja 70 proizvođača.

Autor: rts.rs