Inspekcija dva puta boravila na bazenu

Sve češće na bazenu Prozivka u Subotici događaju se incidenti trovanja hlorom, kažu roditelji, koji su se obratili redakciji Kurira, tvrdeći da su deca posle treninga na tom bazenu u četvrtak u Subotici, morala da zatraže medicinsku pomoć! 👇

Roditelji tvrde, da su decu vodili na Hitan prijem u Opštoj bolnici u Subotici, dok nadležni iz preduzeća JKP Stadion kažu, da je u četvrtak inspekcija dva puta boravila na bazenu, u toku prepodneva i kasnije, verovatno zbog neke prijave, ali da su obe kontrole utvrdile da je voda u bazenu ispravna.

Roditelji podsećaju da deca i sportisti sve češće moraju da zatraže medicinsku pomoć, posle kupanja u bazenu Prozivka. Tako su pre dve godine, 19. novembra, mladi vaterpolisti završili u bolnici, zbog kako je navedeno, prevelike količine hlora u vodi bazena. Tada je 12-oro dece, posle treninga u bazenu, bilo u bolnici, uglavnom zbog respiratornih problema, zbog viška hlora u vodi u malom bazenu, kako je potvrđeno. Deca su imala problem sa disanjem, kašljem, imala su pojačano crvenilo u očima i grlu. Nakon terapije pušteni su kući, a jedan mladi vaterpolista je zadržan u bolnici.

- Deca su imala posledice po zdravlje, potvrdio je i novinarima Kurira, tadašnji predsednik vaterpolo kluba Spartak, Laslo Joža - dodavši i da su tada odložene i neke utakmice prvenstva.

Ni prošla godina nije prošla bez problema, pa je otac 17-godišnjeg vaterpoliste izjavio, da je njegovo dete imalo reakcije na hlor posle povratka sa bazena, te da je u bolnici inhaliran i dobio terapiju, zbog otežanog disanja.

Neki roditelji su zatražili i da inspekcija odmah, u toku dana, proveri stanje vode u bazenu.

- Opet, trovanja dece hlorom na treninzima na bazenu Prozivka. Mislimo da je važno da se govori o tome, jer se sve češće dešava, i da se konačno reše ti problemi - navode oni.

Jedan od roditelja, ne želeći da se pominje ime, kaže za Kurir, da su deca u četvrtak bila na treningu plivanja, da su nakon treninga počela da kašlju i da ih je bolelo u grudima.

Tvrdi i da su devojčicu koju poznaju, roditelji odveli u hitnu pomoć, nakon što su čuli od drugih roditelja, da im deca nisu dobro posle treninga.

- Iako njihovo dete nije naizgled bilo u tako lošem stanju, odveli su je na pregled, a puštena je na kućno lečenje, uz obaveznu inhalaciju lekovima. Saturacija joj je isto bila u granicama, ali neka deca su zadržana u bolnici. Ovo nije prvi put, nedavno se isto desilo sa vaterpolistima, a najgore od svega je što tu treniraju osnovci, i ne daj bože da im na plućima ostanu trajne posledice - kaže za Kurir roditelj, uplašen za zdravlje deteta.

Nadležni negiraju da je voda neispravna

Međutim, u JKP Stadion, nadležnom za rad bazena Prozivka, negiraju da je voda bila neispravna.

- Dva puta je u četvrtak voda proveravana, pre podne uobičajenom kontrolom Zavoda za javno zdravlje, a popodne je vanredna inspekcija, verovatno po nekom pozivu, ponovo potvrdila ispravnost vode - kaže za Kurir direktorka JKP Stadion Tamara Dimitrioski.

- Uzorkovana je u četvrtak i voda iz manjeg i većeg bazena Prozivka. Niko se nije žalio, a inspekcija je utvrdila da je hlor u granicama normale. Bile su dve grupe dece na treningu, već od 7 i 30 ujutro, a popodne su trenirali sportisti. Popodnevnom kontrolom, sanitarna inspekcija je utvrdila ispravnost vode i da klimatski uređaji rade besprekorno, jer se ventilacija primenjuje u jesenjem periodu. Uvek prihvatamo sve primedbe građana, ali nije bilo žalbi. Postoji mogućnost i da su neka deca alergična na hlor, a ova grupa u jutarnjem terminu je trenirala ranije i na otvorenom bazenu, u Dudovoj šumi, gde je drugačija i klima nego u zatvorenom bazenu. Sada imamo i oštrije kontrole, a u četvrtak je i vanredna inspekcija utvrdila da je voda na zatvorenom bazenu ispravna - kaže Dimitrioski.

Od nadležnih za bazen Prozivka saznajemo, da je kontrolisan hlor u vodi u granicama normale.

- Klima komore rade, ispravne su, očekujemo i bakteriološku analizu vode, u ponedeljak. Ne podnose sva deca podjednako ni hlor. Utvrđeno je juče, da je hlor bio u granicama normale, 0,70- 0,80, a granična vrednost je 1. Nismo dobili nikakve žalbe posle treninga.

Iz Opšte bolnice nisu mogli da nam daju informacije, da li su i koliko je dece bilo na hitnom prijemu ili odeljenju, ali nam je rečeno, da će nadležni lekari potvrditi koliko su tačne oprečne tvrdnje roditelja i nadležnih u subotičkom JKP Stadion, da li su deca bila na pregledu i sa kakvim simptomima i tegobama.

Autor: Kurir.rs/Nadica Harminc