Smatra se da na ovaj dan treba ispoštovati sledeći običaj 👆🏼

Srpska Pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga Marija. Marija Magdalena je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

Ona je postala sledbenica Isusa Hrista, a pravoslavna crkva je smatra ravnom apostolima. Ona je stajala zajedno sa Bogorodicom pored krsta na kome je Hristos bio razapet.

Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postala je propovednica. Bog joj se dva puta ukazao. Prema hrišćanskom učenju, posetila je Rim, gde je izašla pred cara Tiberija kome je darovala crveno bojeno jaje. Smatra se da odate potiče običaj farbanja jaja za Vaskrs.

Iz Rima Marija Magdalena odlazi u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova, gde i umire nakon nekog vremena. Njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad gde je sahranjena u njoj posvećenom ruskom hramu.

Običaji i verovanja

Spada u nepokretne praznike i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju, da se svetica ne bi uvredila. Dan treba provesti u miru, odmoru i molitvi.

Marija Magdelena se u pravoslavnom svetu smatra za veliku zaštitnicu žena. Veruje se da na njen praznik, žene treba da odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću. Tada mogu tražiti ispunjene želje koja će im biti uslišena.

Prema narodnom verovanju, bila je sestra Svetog Ilije pa su zato moguće vremenske nepogode. Tada se kaže da "brat i sestra razgovaraju".

Autor: telegraf.rs