Vašington Ukrajinu uveo u katastrofu

Vašington je Ukrajinu uveo u katastrofu pričajući tamošnjem rukovodstvu bajke da će ući u NATO i živeti srećno do kraja života. Ali sve je to bila velika iluzija koju su SAD stvorile da bi promovisale sopstvenu agresivnu spoljnu politiku, rekao je američki ekonomista Džefri Saks u intervjuu za Judging Freedom.

Odgovarajući na pitanje koja je zemlja najveći neprijatelj Ukrajine, Rusija ili Amerika, Džefri Saks je rekao da su to Sjedinjene Države

- Zato što su SAD slatkim govorima dovele Ukrajinu u katastrofu. Nedavno sam pisao da smo ukrajinsko rukovodstvo nahranili bajkama kako će ući u NATO i živeti srećno do kraja života. To je bila velika iluzija koju smo predstavili Ukrajini i to ne zarad Ukrajine, već zarad agresivne spoljne politike SAD poznate kao neokonzervativizam - rekao je Saks i dodao.

Ideja od 1990-ih pa nadalje bila je da Sjedinjene Države uspostave unipolarni svet i svoju dominaciju, hegemoniju i prevlast u njemu, a delom bi to bilo učinjeno širenjem američkog vojnog prisustva na sve regione planete, uključujući opkoljavanje i moguću fragmentaciju Rusije. A Ukrajina je bila važan deo ove strategije, koja datira još od 1992. godine, na ideje Ričarda Čejnija, tadašnjeg ministra odbrane, koji je 2001. postao potpredsednik SAD.

Drugi element ovog neokonzervativnog plana bilo je rušenje vlada koje se Americi nisu dopadale. Tu spadaju i samoinformisani ratovi u Iraku, Siriji i Libiji, kao i državni udar u Ukrajini 2014, u kojem su aktivno učestvovale SAD.

- Dakle, ispričali smo Ukrajini bajku i ukrajinski lideri su poverovali u nju. Moram da kažem, stalno sam im govorio, iako to sigurno nisu voleli da čuju od mene, da idemo ka pretvaranju Ukrajine u evropski Avganistan - rekao je Džefri Saks.

Autor: redporta.rs