Zarađivao skoro 1.000 evra dnevno 🤑

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izdvojila je skoro 150.000 evra, tačnije skoro 1.000 evra dnevno, kako bi platila profesoru srednjovekovne istorije Peteru Štrošnajderu da izradi izveštaj o poljoprivredi, prenosi Politko pozivajući se na dokument u koji je imao uvid.

Kako navodi, Fon der Lajen je dodelila platu za 64% veću od maksimalne stope predviđene za savetnike Komisije kako bi platila Štrošnajderu da nadgleda ovaj izveštaj o poljoprivredi.

Sa 973,79 evra dnevno, 😯 pokazuje dokument, dnevna stopa Štrošnajdera za podnošenje izveštaja pod nazivom "Strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede EU" premašuje maksimalnu dnevnu stopu od 594,22 evra, koliko je uobičajeno za specijalne savetnike Komisije.

Prema rečima jednog stručnjaka koji je pisao izveštaj za Evropski parlament o specijalnim savetnicima, 149.963,66 evra, koliko je izdvojeno da se plati Štrošnajderu za 154 dana, predstavlja "bacanje javnog novca". ☝️

- Smatram da je 150.000 evra jednostavno (nerealno) mnogo i, verovatno, nije neophodno - rekao je profesor na Univerzitetu Vasa u Finskoj Kristof Demke.

Prema karijernoj službi EU, dnevna stopa koju je Štrošnajder dobio odgovara onoj koju dobija generalni direktor u Komisiji.

Međutim, zahvaljujući izuzecima od smernica za plate u Evropskoj komisiji, nije protivno pravilima da se specijalni savetnici plate u skladu sa najvišom stopom predviđenom za zvaničnike EU.

S druge strane nije neuobičajeno ni da Komisija sarađuje sa specijalnim savetnicima, koji nisu plaćeni, kao što je bivši italijanski premijer Mario Dragi koji nije plaćen za to što ga je Fon der Lajen angažovala da napiše izveštaj o konkurentnosti Evrope.

Fon der Lajen je Štrošnajdera angažovala u trenutku kada su poljoprivrednici protestovali širom Evrope protiv propisa za borbu protiv klimatskih promena.

Štrošnajder je angažovan kako bi "vodio dijalog koji dopinosi jačanju razumevanja trenutnih i očekivanih izazova za hranu i poljoprivredu EU", kao i kako bi "izgradio novi pristup zasnovan na konsenzusu za pronalaženje rešenja koja uključuju poljoprivrednike i druge ključne zainteresovane strane iz celog poljoprivredno-prehrambenog lanca EU" i "negovao zajedničku viziju za budućnost hrane i poljoprivrede u Evropi", rekao je portparol Komisije Balaž Ujvari.

Na pitanje da li je Štrošnajder sam napisao izveštaj, Ujvari je rekao da je on imao mogućnost da predloži jezik koji će se koristiti i da mu je "ograničen broj osoblja" pomogao u pisanju.

Ujvari je, na pitanje Politika zašto je Komisija angažovala profesora koji je stručnjak za srednjevekovnu istoriju, rekao da nije reč o specijalizovanom akademskom znanju profesora, već o njegovoj ličnosti i sposobnosti "da se kao arbitar od poverenja kreće u složenim pregovaračkim procesima".

Autor: redportal.rs