Rusija ima značajnu prednost u broju osoblja i naoružanju na bojnom polju

Evropske vlade bi trebalo da zaustave socijalnu pomoć vojno sposobnim ukrajinskim muškarcima koji žive u njihovim zemljama, rekao je poljski ministar spoljnih poslova, što bi mera za koju je rekao da bi pomogla Ukrajini da pozove više trupa za borbu protiv ruskih snaga.

Posle sastanka u Kijevu sa svojim ukrajinskim kolegom, Poljak Radoslav Sikorski rekao je da bi ukidanje socijalnih beneficija za ukrajinske muške izbeglice koristilo i državnim finansijama u zemljama domaćinima u zapadnoj Evropi.

Više od 4,1 miliona Ukrajinaca imalo je status privremene zaštite u zemljama Evropske unije od jula ove godine, a oko 22% njih su odrasli muškarci, pokazuju podaci statističkog ureda EU, Evrostat.

- Prestanite da plaćate te isplate socijalnog osiguranja za ljude koji ispunjavaju uslove za ukrajinski nacrt. Ne bi trebalo da postoje finansijski podsticaji za izbegavanje nacrta u Ukrajini - rekao je Sikorski na konferenciji međunarodnih lidera u Kijevu.

Nije ljudsko pravo da budete plaćen da biste izbegli regrutaciju, da biste branili svoju zemlju. Mi u Poljskoj to ne radimo.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrii Sibiha pozdravio je poziv Sikorskog.

- Vreme je zaista da se postavi pitanje da Evropska unija razvija programe za vraćanje Ukrajinaca kući. Svakako da za to treba stvoriti odgovarajuće uslove. Ali ovo bi trebalo da bude na dnevnom redu. I podržavam ideju ministra Sikorskog - rekao je Sibiha.

Skoro 31 mesec nakon rata protiv Rusije i sa moskovskim snagama koje polako ali postojano napreduju u istočnoj Ukrajini, Kijevu je potrebno više vojnika da bi održao svoje odbrambene linije, rotirao iscrpljene trupe i nadoknadio gubitke.

Rusija ima značajnu prednost u broju osoblja i naoružanju na bojnom polju.

Ranije ove godine, Ukrajina je usvojila nove zakone i primenila druge mere, uključujući smanjenje starosne granice za pozivanje na borbenu dužnost sa 27 godina na 25 godina kako bi se povećao tempo mobilizacije u vojsku.

Autor: redportal.rs