Haris nagovestila da još imaju posla

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je da je njegov nastup u prvoj televizijskoj predizbornoj debati sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris bio najbolji do sada, rekavši da je „važna“ debata pokazala koliko su demokrate „slabe“.

- Bilo je veoma interesantno i pokazalo je koliko su slabi, koliko su patetični - rekao je Tramp odmah posle debate na ABC Nevs-u. Bivši američki predsednik je naglasio da je debata zapravo bila „tri prema jedan”, aludirajući na to da su moderatori navodno bili na strani demokrate Kamale Haris.

Tramp je dodao da ne zna da je pevačica Tejlor Svift podržala Harisa i da misli da ankete pokazuju da je dobro delovao tokom debate.

Kamala Haris je, pak, posle debate rekla da "imamo posla", a da je američki narod u utorak uveče imao priliku da vidi za šta se zalažu kandidati. Ona je naglasila da podele ne bi trebalo da budu u fokusu predsedničkih kampanja.

Demokratski predsednik SAD Džozef Bajden napisao je na Ks da je Harisova u debati dokazala da je ona „najbolji izbor da povede naciju napred”.

- Ne vraćamo se nazad - napisao je Bajden.

Bivša prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama rekla je da "postoji samo jedan kandidat spreman da bude predsednik" i pozvala birače da glasaju za Kamalu Haris i kandidata za potpredsednika Tima Valca.

Trampov potpredsednik Džej Di Vens rekao je da Kamala Haris "nema suštine" dok republikanac ima "pravu viziju" za Sjedinjene Države. On je dodao da je Tramp ponosan na svoja dostignuća, dok se Harisova "s razlogom" stidi onoga što je do sada uradila.

Komentatori Si-En-Ena Džejk Taper i Kris Volas zaključili su da je debata bila „poražavajuća” za Trampa, ocenivši da je jednako loša za bivšeg predsednika kao što je debata u junu bila za Džoa Bajdena. Anketa Si-En-Ena pokazala je da je, nakon debate, 45 odsto birača imalo pozitivno mišljenje o Harisu, a 44 odsto negativno o potpredsedniku.

To je napredak u odnosu na period pre debate, kada je 39 odsto glasača reklo da gleda na Harisa pozitivno. Istovremeno, stavovi posmatrača debata o Trampu se nisu mnogo promenili, 39 odsto ga je ocenilo pozitivno, a 51 odsto nepovoljno, slično stavovima pre debate među istim biračima.

Identičan udeo posmatrača debate, 54 odsto, reklo je da ima bar izvesno poverenje u sposobnost kandidata da vode državu, a 36 odsto je reklo da ima puno poverenja u Trampa, dok je 32 odsto glasača isto reklo za Harisa. U junu je samo 14 odsto onih koji su se uključili u predsedničku debatu između Trampa i Džoa Bajdena izrazilo puno poverenje u Bajdenovu sposobnost da vodi zemlju. Što se tiče jučerašnje debate, gledaoci CNN-a su rekli, 42 odsto prema 33 odsto, da je Haris ponudio bolji plan za rešavanje problema zemlje od Trampa, a 22 odsto je reklo da nijedan kandidat nije ponudio dobar plan.

Kandidat demokrata Kamala Haris i republikanac Donald Tramp suočili su se juče u prvoj žestokoj televizijskoj debati u Filadelfiji, boreći se za glasove uoči američkih predsedničkih izbora zakazanih za novembar. Glavne teme bile su ekonomija i imigracija, kao i ratovi u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Autor: redportal.rs