Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je zaprepašćena naredbama stanovnicima da se evakuišu

Izraelske vojne operacije u gradu Gaza se nastavljaju dok se pregovori o prekidu vatre nastavljaju.

Izraelska vojska uputila je poziv svim stanovnicima grada Gaze da se evakuišu na jug u centralni deo male enklave, zbog pojačanih vojnih operacija na severu.

Leci bačeni u vazduh nalažu "svima u gradu Gazi“ da napuste ono što je opisano kao "opasna borbena zona" preko određenih sigurnih ruta – identifikovanih kao dva puta koja vode do skloništa u Deir al-Balahu i al-Zavaidi.

UN su saopštile da su duboko zabrinute naredbama za evakuaciju. Ovo je drugi put od početka rata da je od grada Gaze u celini zatraženo da se evakuiše.

Tokom protekle dve nedelje, izraelske snage su ponovo ušle u nekoliko oblasti u kojima vojska veruje da su se borci Hamasa i palestinskog Islamskog džihada pregrupisali od početka godine.

Hamas je saopštio da obnovljena izraelska aktivnost u gradu preti da poremeti pregovore o potencijalnom prekidu vatre i oslobađanju talaca, koji su danas nastavljeni u Kataru, prenosi Bi-Bi-Si.

Razgovorima prisustvuju šefovi obaveštajnih službi Egipta, SAD i Izraela, kao i premijer Katara. Visoki zvaničnik Hamasa, Hosam Badran, rekao je za AFP da Izrael "pokušava da izvrši pritisak na pregovore intenziviranjem bombardovanja, raseljavanja i masakra".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naglasio je posvećenost Izraela sporazumu sve dok su "crvene linije" njegove zemlje očuvane. Procenjuje se da više od četvrt miliona ljudi još uvek živi u gradu Gaza – a neki od njih su već započeli aktivnosti evakuacije.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je primio pozive od nekih stanovnika koji nisu mogli da napuste svoje domove zbog intenziteta bombardovanja.

- Informacije koje stižu iz grada Gaze pokazuju da stanovnici žive u tragičnim uslovima. Izraelske okupacione snage nastavljaju da gađaju stambena naselja i iseljavaju ljude iz njihovih domova i skloništa - navodi se u izveštaju.

U saopštenju objavljenom danas, Izraelske odbrambene snage su saopštile da su njihove trupe „sprovele protivterorističku operaciju“ preko noći protiv Hamasa i boraca palestinskog Islamskog džihada koji deluju u sedištu agencije UN za palestinske izbeglice UNRVA u gradu Gaza.

Vojnici su otvorili "definisani koridor kako bi olakšali evakuaciju civila" iz tog područja pre nego što su ušli u strukturu i "eliminisali teroriste u bliskoj borbi", dodaje se u saopštenju.

Izraelske snage su takođe saopštile da su ubile desetine boraca u istočnom delu grada Šedžaja u Gazi i demontirale podzemni tunel tokom proteklog dana. Govoreći u izraelskom parlamentu u sredu, ministar odbrane Joav Galant rekao je da je 60 odsto boraca Hamasa ubijeno ili ranjeno od početka izraelske ofanzive.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je "zaprepašćena" naredbama stanovnicima da se evakuišu u "područjima gde su izraelske vojne operacije u toku i gde civili i dalje ginu".

Takođe upozorava da je oblast Deir al-Balah već ozbiljno prenaseljena Palestincima raseljenim iz drugih oblasti Gaze i da ima malo infrastrukture i ograničen pristup humanitarnoj pomoći.

Autor: redportal.rs