Kompanija je veoma osetljiva na turbulencije oko carina između Brisela i Pekinga

Nemački proizvođač automobila Porše objavio je danas da je u prvih šest meseci 2024. godine zabeležio pad isporuka vozila za sedam odsto međugodišnje, pre svega zbog velikog pada isporuka u Kinu za 33 odsto međugodišnje.

Kako se navodi, firma Porše je u periodu od januara do juna prodala 155.945 vozila na globalnom nivou, a rast prodaje u Evropi nije nadoknadio značajan pad u Kini i Severnoj Americi.

Porše, kompanija u većinskom vlasništvu Folksvagena, veoma je osetljiva na turbulencije oko carina između Brisela i Pekinga pošto isporuke u Kinu čine 20 odsto njenih globalnih isporuka, prenosi Rojters.

Evropska komisija (EK) je prošle nedelje uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, uprkos apelu nemačkog udruženja automobilske industrije VDA koje smatra da bi eventulne uzvratne mere Pekinga teško pogodile nemačku automobilsku industriju.

Ove privremene carine će se primenjivati najviše četiri meseca. U tom roku se mora doneti konačna odluka o carinama i to glasanjem država članica Evropske unije. Ako carine na uvoz kineskih električnih automobila budu usvojene, važiće narednih pet godina.

Autor: Tanjug