Poptuni preokret nakon izbora i taktičkog glasanja protiv desnice

Lider koalicije levih partija Novi narodni front Žan-Lik Melanšon izjavio je da ne namerava da ulazi u koaliciju sa blokom predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je izgubio značajan broj mesta u parlamentu nakon izbora.

- Ne nameravamo da učestvujemo u takvim pregovorima - rekao je Melanšon u obraćanju svojim pristalicama.

Ranije je pozvao Makrona da prizna poraz na izborima, smeni aktuelnog premijera Gabrijela Atala i dozvoli levoj koaliciji da formira novi kabinet ministara. Levičari planiraju da sprovode svoju političku agendu.

Melanšon je u prošlosti oštro kritikovao Makronovu politiku i njegovu vladu, posebno u vezi sa situacijom u Ukrajini. Komentarišući Makronove izjave o povećanju vojne pomoći Kijevu, rekao je da sukob sa Rusijom može dovesti do potpunog uništenja Francuske i naglasio da je potrebno pronaći načine za razgovore o miru.

Prema podacima sa biračkih mesta, koalicija levih partija "Novi narodni front" vodi na izborima u Francuskoj, osvajajući između 175 i 205 mesta u parlamentu. Na drugom mestu je preliminarno koalicija "Zajedno" Emanuela Makrona, dok je na trećem mestu desna partija Marine Le Pen "Nacionalno okupljanje". Nijedna koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na izborima.

U koaliciju levih partija "Novi narodni front" ulaze "Nepokorena Francuska" koju je osnovao Žan-Lik Melanšon, Socijalistička partija, Komunistička partija, "Evropa ekologija zeleni" i radikalna "Nova antikapitalistička partija".

Autor: informer.rs