U jeku ekonomskog rata EU i Kine po pitanju električnih automobila

Tesla je jedini brend električnih automobila u stranom vlasništvu na katalogu kupovine koji je objavila vlada provincije Đangsu u istočnoj Kini. Ostali pomenuti brendovi uključuju Volvo, u vlasništvu kineskog Geeli-a, i državni SAIC.

To znači da vladine agencije i javne grupe u provinciji mogu da ih nabave kao servisna vozila, naglašavajući prijatan odnos Kine sa kompanijom Ilona Maska.

Razvoj je postao viralan na kineskim društvenim medijima, a neki korisnici postavljaju pitanje da li vlada treba da uzme u obzir strane automobile, prenosi Blic.

Vlada Đangsua pokušala je da ublaži takve zabrinutosti rekavši da je model Tesla „domaći automobil, a ne uvezen“, navodi se u izveštaju državnog časopisa National Business Daili u četvrtak, citirajući jednog vladinog službenika.

Kompanija Tesla, koja ima ogromnu gigafabriku u Šangaju, proizvela je oko 947.000 automobila u Kini 2023. godine, a većina ih je korišćena lokalno.

Vlada Đangsua nije odgovorila na telefonske pozive CNN-a. U vladinom katalogu kupovine, Teslin model I proizveden u Šangaju bio je naveden po ceni od 249.900 juana (34.377 dolara).

Kina je postala sve važnije tržište za Teslu, jer ta zemlja čini više od polovine ukupne svetske prodaje električnih automobila. Prošle godine Tesla je skoro četvrtinu svog ukupnog prihoda ostvario iz Kine.

Ali američki proizvođač automobila se takođe suočava sa sve većom konkurencijom kineskih rivala. BID je pretekao Teslu u poslednjem kvartalu 2023. kao najveći prodavac električnih vozila na planeti. Tesla je povratio svoju poziciju u prvoj polovini ove godine, ali su vrat i vrat.

Tesla automobilima je ranije bio zabranjen ulazak u neke vladine i vojne komplekse u Kini zbog špijuniranja i zabrinutosti za bezbednost podataka.

Ta ograničenja su ukinuta u aprilu, kada je vrhunsko auto-udruženje objavilo da su Teslini automobili ispunili kineske zahteve za bezbednost podataka. Saopštenje je stiglo istog dana kada je Ilon Mask posetio Peking i sastao se sa premijerom Li Ćjangom, koji je pohvalio Teslu kao „uspešan model“ za saradnju između SAD i Kine.

Autor: blic.rs