Očekuje se da će, nakon ostavke Sunaka, kralj Čarls formalno zatražiti od lidera laburista Kira Starmera da oformi vladu

Očekuje se da će britanski premijer Riši Sunak, čija je konzervativna stranka posle 14 godina vlasti na jučerašnjim izborima pretrpela poraz od laburista, formalno podneti ostavku kralju Čarlsu u narednim satima, javlja BBC, a prenosi K1info.

Sunak se vraća u London, gde će se uskoro sastati sa kraljem Čarlsom, nakon što je uspeo da zadrži parlamentarno mestu u Jorkširu.

Očekuje se da će, nakon ostavke Sunaka, kralj Čarls formalno zatražiti od lidera laburista Kira Starmera da oformi vladu.

U skladu sa tradicijom, od Sunaka će se očekivati da brzo napusti Dauning strit, za razliku od drugih zapadnih zamalja kao što su SAD, gde je prenos vlasti sporiji, navodi BBC.

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci.

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, preneo je Rojters.

Autor: K1info.rs