Nakon izricanja sankcije, optuženi Senad Muharemović je pušten iz pritvora.

Osnovni sud u Brčkom osudio je Senada Muharemovića (33) na tri godine i mjesec dana zatvora zbog pokušaja ubistva policajca J.T.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice optuženog sa Tužilaštvom Brčko distrikta koji je sud prihvatio. Nakon izricanja sankcije, optuženi Senad Muharemović je pušten iz pritvora.

U saopćenju Tužilaštva navodi se da je Muharemović priznao da je 6. juna ove godine oko 2.30 u ulici Mostarska, ispred lokala “Belvedere”, pucanjem iz pištolja, za koji nije imao dozvolu, pokušao ubiti J. T.

Kako se navodi u optužnici, pokušaju ubistva prethodila je svađa između optuženog i žrtve.

- Nakon što su prethodnog dana u večernjim satima zajedno sjedili u navedenom objektu, njih dvojica su se odvezli na brčanski carinski terminal, gdje su pred prijateljem E. T. započeli verbalni sukob. Nakon toga, E. T. je optuženog povezao do objekta “Belvedere”, dok ih je oštećeni pratio i sustigao na parkingu tog objekta, gdje su nastavili verbalni sukob. Zatim je optuženi, dok se J. T. nalazio u automobilu, iz svog vozila uzeo pištolj i iz neposredne blizine ispalio sedam hitaca prema njemu. Kako se zaključuje u optužnici, on je oštećenog pogodio u lijevu nadlakticu, nanijevši mu tešku tjelesnu povredu, i na više mjesta oštetio vozilo u kojem se nalazio J. T, nakon čega se s trećim licem odvezao s lica mjesta - saopštilo je Tužilaštvo.

Pošto je ubrzo lociran i uhapšen, Tužilaštvo i Policija intenzivno su nastavili daljnje procesuiranje Muharemovića u okviru istrage usmjerene na krivična djela pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja, piše Avaz.

- Efikasno sprovedena istraga okončana je za manje od tri mjeseca, 28. avgusta, kada je Tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu za krivična djela ubistva u pokušaju i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja. Po potvrđivanju optužnice, optuženi i Tužilaštvo zaključili su sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i jednog mjeseca. Prethodno mu je za pokušaj ubistva utvrđena pojedinačna kazna zatvora u trajanju od tri godine, dok mu je za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijela za oružje utvrđena zatvorska kazna u trajanju od dva mjeseca - naveli su iz Tužilaštva.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom, izuzev u dijelu koji se odnosi na krivičnu sankciju. Po izricanju presude, sud je optuženom posebnim rješenjem ukinuo pritvor, koji mu je bio određen odmah pošto je uhapšen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

– Uspješno vođenom istragom i efikasnim procesuiranjem optuženog krivični postupak u ovom slučaju nepravosnažno je okončan za tačno tri mjeseca - zaključili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Autor: Avaz