Vavilonska mapa čuva različite zanimljivosti, poput "zemlje u kojoj se Sunce ne vidi" 🤭

IMAGO MUNDI mapa sveta poznata i pod imenom Vavilonska mapa se najčešće navodi kao najstarija mapa Zemlje ikada otkrivena. Da budemo iskreni, daleko je od naučno tačnog zemljopisa ili prelepo ilustrovana poput kartografskih predstava renesansnog perioda ali opet pruža jedinstven uvid u način na koji su u starom Vavilonu gledali na sebe i na svet oko njih.

Najverovatnije je nastala pre oko 2.600 ili 2.900 godina, u periodu Novovavilonske imperije i njenog zenita kada je bila najveći svetski centar kulture, arhitekture i nauke.

Otkriće mape u 19. veku je skoro miteriozno kao i sam predmet. Kako se navodi u Enciklopediji Britanika, mapu je otkrio Hormuzd Rasam, poznati arheolog koji je zaslužan za iskopavanje mnogih poznatih asirskih i vavilonskih lokaliteta uključujući i ploču sa Epom o Gilgamešu - najstarijim literarnim delom na svetu.

Vavilonska mapa sveta je otkrivena u kutiji koja se povezuje sa Rasamovim iskopavanjim iz 1881. godine u Siparu (današnji Irak oko 40 kilometara od Bagdada). Međutim, neki veruju da je u originalu najverovatnije otkrivena u Borsipi, još jednom antičkom gradu koji se nalazi oko 115 kilometara južno od Bagdada - trenutno se nalazi u Britanskom muzeju u Londonu.

Oštećena ploča na kojoj je predstava sveta veličine je 12,2 sa 8,2 centimetara i na njoj je predstavljena cirkularna mapa zajedno sa delovima teksta ispisanim klinastim pismom. Sobzirom da je u oštećenom stanju, deo informacija nedostaje, iako su decenije proučavanja u mnogome uspele da slože sav mozaik informacija sa mape.

Foto: Wikipedia.org/Florin CB - British museum https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en

FOTOGRAFIJA: Vavilonska mapa sveta

Na samoj mapi je predstava Mesopotamije, istorijskog regiona na Bliskom istoku koji se često naziva i kolevkom civilizacije jer je u njoj nastalo više različitih velikih civilizacija u istoriji - uključujući i prvu Sumer, kao i druge velike civilizacije poput Vavilona i Asirije.

Foto: Wikipedia.org/Bruno Meissner - public domain

FOTOGRAFIJA: Vavilonska mapa sveta - slikovna predstava sa ispisanim tekstom

Većina veruje da je sam grad Vavilon na mapi predstavljen unutar centralnog kruga u poprečnom pravouganiku iznad tačke u centru. Paralelne linije koje seku ovaj pravugaonik odozgo na dole najverovatnije predstavljaju reku Eufrat - poznatu reku koja izvire u planinama na severu (u današnjoj Turskoj), koja prolazi kroz Vavilon i potom ide sve do Persisjkog zaliva gde pred morem stvara močvarni predeo.

Pored Vavilona, na mapi možemo da vidimo i lokacije više različitih gradova i kraljevstava, uključujući i Asiriju, Der i Urartu. Sva ova naselja su zatvorena u skoro savršeni krug koji se naziva "gorka voda" ili "gorka voda", što se tumači kao metafora za okean.

Na vrhu mape, van okeana je obeleženo mesto koje je nazvano "zemlja gde se Sunce ne vidi". Najverovatnije se radi o zemlji za koju se verovalo da je zaključana u večnoj tami, istovetno čudnim mestima opisanim u Epu o Gilgamešu, a sa druge strane može biti opet metaforični komentar na kratanje samog Sunca.

Deo okolnog teksta laudira na različita čudovišta i fantastična bića koja žive u regionima mape, uključujući i krilatog konja, veliku morsku aždaju, čoveka-škorpiju u čoveka-bika. Pored njih navode se i mnoge životinje poput gazela, pantera, jelena, majmuna, ibeksa, bufala i vukova.

Ljudi se takođe nalaze na mapi, u tekstu se pominju različite grupe naroda i ličnosti, uključujući i Utnapištima legendarnog heroja koji je preživeo (po Vavilonskom mitu) potop, i Sargona prvog kralja Akadske imperije.

Ako biste sa ovom mapom pokušali da se krećete Bliskim istokom, sa sigurnošću možemo da kažemo da bi Valilonska mapa bila u potpunosti beskorisna. Međutim, kao istorijski dokument predmet u sebi čuva mnoge vredne informacije i ukaze o svetu i shvatanju njega tokom zenita stvaranja vavilonske imperije.

Kako je ukratko pojasnio ekspert doktor Irving Fikel iz Britanskog muzeja u Londonu:

Vavilon je predstavljen nemerljivo veliki u odnosu na sve druge zemlje i gradove na mapi, čime ona oslikava kako je Vavilon video sebe - kao centar sveta.

Autor: redportal.rs