Haški tribunal oslobodio hrvatske generale koje je najpre osudio na 24 i 18 godina zatvora ☝🏻

Na današnji dan 1995. godine počela je operacija Oluja u kojoj su vojne i policijske snage Republike Hrvatske zauzele najveće delove teritorije Republike Srpske Krajine i proterale više od 250.000 srpskih stanovnika.

Samo četiri dana pre početka Oluje, hrvatski predsednik Franjo Tuđman je na Brionima održao savetovanje sa vojnim rukovodstvom i izložio svoj plan predstojeće operacije:

Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu!

IZVOR: YT / cd88

Operacija je počela u zonu oko 5 časova. Na Krajinu, koju je branilo između 27.000 i 36.000 pripadnika Srpske vojske Krajine, krenulo je 140.000 hrvatskih vojnika i policajaca. Veći deo sukoba završen je do kraja dana 7. avgusta, ali su se nastavili okršaji manjeg intenziteta. Prema podacima Veritasa, u Oluji su stradale i nestale 1.893 osobe, a među njima je 65% civila i 29% žena.

Iz Krajine je tada izbeglo 250.000 Srba koji su napustili svoje domove i krenuli prema Republici Srpskoj i Srbiji. Većina njih se nikad nije vratila, a povratak im je bio otežan kako propisima Hrvatske, tako i stanjem na terenu (uništene kuće i drugi objekti, suočavanje sa mržnom...)

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je 2001. godine pokrenuo proces protiv trojice hrvatskih generala - Gotovine, Markača i Čermaka, zbog zločina i etničkog čišćenja u Oluji. U prvostepenoj presudi iz 2011. godine, Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina. Međutim, drugostepenom presudom koja je doneta naredne godine, oslobođeni su optužbi i pušteni na slobodu.

Autor: redportal.rs