Dva brata su došla do savršene kombinacije viskoznog mastila i vrha sa malom kuglicom koja se slobodno rotirala

BIC olovku ste sasvim sigurno koristili, i to sasvim sigurno ne jednom. To nije čudno, budući da se radi o, verovali ili ne, najpopularnijoj hemijskoj olovci na svetu, tako da se i dan danas proda oko 20 miliona ovakvih olovaka širom sveta.

Međutim, manje je poznato kako su ove olovke nastale, a kao i mnogi drugi pronalasci koji su ušli u široku upotrebu, i ovaj ima zanimljivu priču iza sebe.

Naime, sada već skoro pradavne 1930. godine, jedan mađarski pronalazač Laslo Jozef Biro je uočio grupu dece koja su se igrala svojim klikerima na ulici, ali pored jedne bare. Ono što mu je privuklu pažnju jeste da su njihovi klikeri ostavljali tragove vode za sobom, onda kad bi bili izvačeni iz barica.

Foto: Wikipedia.org / Crónica loca de maravillas, curiosidades, rarezas y misterios de la Argentina/Javno vlasništvo

Tad mu je na um pala neobična misao - zašto ne bi iskoristio neku malecnu kuglicu kao vrh olovke za pisanje? 🤔

Laslo je svoju ideju podelio sa bratom Đerđom, inače hemičarem, i zajedno su počeli da istražuju i eksperimentišu kako bi stvorili novu vrstu olovke zasnovanu na ovom konceptu, klikera u bari.

Konačno, pronašli su savršenu kombinaciju: viskozno mastilo i vrh sa malom kuglicom koja se slobodno rotirala, sprečavajući da se mastilo osuši i kontroliše njen protok, i tako je nastala moderna hemijska olovka! 🖊 😃

Ovaj izum su ubrzo predstavili na Međunarodnom sajmu u Budimpešti 1931. godine, ali su ga patentirali tek 7 godina kasnije, s tim što ga ni tad nisu plasirali na tržište.

Kako je politička situacija u celoj Evropi bila sve nesigurnija, a posebno kako je počeo Drugi svetski rat, braća su emigrirala u Argentinu, gde su osnovali sopstvenu kompaniju u garaži. Iako su u početku bili neuspešni zbog visoke cene proizvoda, obezbedili su ugovor sa britanskim vazduhoplovstvom, što je povećalo njihovu popularnost. 🛬

Foto: Wikipedia.org/Trounce / CC BY 3.0

Konačno, 1943. su licencirali svoj pronalazak kompaniji Everšarp Fajber (Eversharp Faber) u SAD za tada ogromnih 2 miliona dolara. Marsel Bik (Bich) je 1950. stekao prava i, na preporuku stručnjaka za oglašavanje, izbacio slovo h iz svog prezimena, i tako osnovao kompaniju BIC Group (to su isti oni koji i danas proizvode i BIC žilete). 🪒😱

Iste godine je lansirana i prva BIC Cristal olovka, za koju se smatra da ima jedan od najsavršenijih primenjenih dizajna ikada, a kao što je rečeno na početku teksta, više od 20 miliona ovih olovaka se proda na dnevnom nivou širom sveta. 😲

Takođe, poznato je da je od 1953. godine proizvedeno je više od 100 milijardi BIC kristala, što je ujedno čini najprodavanijim olovkom svih vremena.

Sve u svemu - malo li je? 🧐

Autor: Marko Radovanović