Iako je lavirint teško da je bio Minotaurov dom 😄

U grčkoj mitologiji ostrvo Krit je mesto na kome se odigrava legendarna bitka između heroja Tezeja i čudovišta minotaura koje je pola bik pola čovek i čiji je dom bio lavirint. Iako, naravno, teško da ova legenda može biti istinita, arheolozi su otkrili monumentalnu strukturu lavirint na vrhu kritskog brda.

Prema izjavi grčkog ministarstva kulture, neobična konstrukcija je prva svoje vrste koja je otkrivena na Kritu i najverovatnije je podignuta od strane Minojaca oko 1700. ili 2000. godine p. n. e.

Minojska civilizacija se često smatra prvom pravom evropskom civilizacijom u Evropi, poznata je po arhitekturi monumentalnih palata kao i po svom inovativnom sistemu pisanja.

Novootkriveni lavirint se nalazi na visini od 294 metara, na vrhu Papura brda, i otkriven je tokom postavljanja radarskog sistema za nov aerodrom u gradu Kasteli. Zvaničnici su objavili da će se izgradnja aerodroma nastaviti, ali da će se naći nova lokacija za radar da bi lokalitet mogao da bude propisno otkopan i konzerviran.

Struktura se sastoji od osam koncentričnih zidova koji su prosečne debljine 1,4 metra. Dužina zdanja je 48 metara u prečniku i pokriva ukupno 1800 metara kvadratnih, sa maksimalnom visinom ostataka zidova od 1,7 metara. Lavirint je podeljen u 4 zone serijom radijalnih zidova koji seku koncentrične zidove, a između njih se nalaze mali otvori kao prolazi.

U centru lavirinta nalazi se cirkularna zgrada, koja je takođe podeljena u 4 kvadranta. Prema ministarstvu kulture, pun tlocrt i visina strukture su još nepoznati, ali će se saznati čim puna istraživanja na lokalitetu otpočnu.

Najverovatnije je sama struktura podignuta u periodu kada su prve minojske palate podizane. Sudeći po distribuciji životinjskih kostiju unutar unutrašnjih prstenova lavirinta, eksperti veruju da je najverovatnije služio kao ceremonijalno mesto gde su vršeni rituali koji su uključivali žrtvene darove i svetkovine sa gozbama.

Uprkos iskušenju da povučemo paralelu između ovog otkrića i mitološke jazbine legendarnog Minotaura, minijaturne su šanse da postoji ikakve veza između njih. Za početak, kako se navodi u mitu, Minotaur je živeo u podzemnom lavirintu u antičkom gradu Knososu tako da se i same lokacije već ne poklapaju.

Doduše iako nema dokaza o vezi Minotaura sa novim lokalitetom, ipak otkriće lavirinta na Kritu koji je poznat po najpoznatijem lavirintu u mitologiji (a možda i u istoriji) sigurno će podstaći mnoge špekulacije u naučnoj zajednici.

Autor: redportal.rs