Koliko često konzumirate ove namirnice?

Zdrave masti su suštinski deo uravnotežene ishrane, nudeći brojne prednosti za opšte zdravlje.

Za razliku od nezdravih masti, koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti, zdrave masti mogu pomoći u kontroli težine i poboljšanju nivoa holesterola. Uključivanje izvora zdravih masti u vašu ishranu može podstaći sitost, smanjiti prejedanje i pomoći u gubitku težine.

Avokado

Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, koji podstiču sitost i smanjuju ukupan unos kalorija. Vlakna vam pomažu da ostanete siti duži vremenski period, sprečavajući nepotrebne grickalice i prejedanje.

Bogat mononezasićenim mastima, avokado pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola dok podiže nivo dobrog holesterola. Oni takođe održavaju osećaj sitosti, smanjujući ukupan unos kalorija.

Foto: Unsplash.com/@gilndjouwou

Orašasti plodovi

Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, koji je poznat kao "loš" holesterol. Ove masti takođe podstiču povećanje HDL holesterola, koji se smatra "dobrim" holesterolom, i pomažu u uklanjanju LDL holesterola iz arterija.

Bademi, orasi i pistacije su odlični izvori zdravih masti, vlakana i proteina. Oni pomažu u snižavanju holesterola i održavaju vas sitima, sprečavajući prejedanje.

Foto: Unsplash.com

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se uglavnom sastoji od mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je puno antioksidanata i mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju upale i poboljšanju nivoa holesterola. To je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani koja je zdrava za srce.

Foto: Tanjug

Masne ribe

Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ove masti su neophodne za različite telesne funkcije i povezane su sa podrškom naporima za mršavljenje.

Losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Omega-3 takođe podržavaju gubitak težine poboljšanjem metaboličkog zdravlja.

Čia semenke

Čia semenke su bogate vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima. Kada se konzumira, rastvorljiva vlakna apsorbuju vodu i formiraju supstancu nalik gelu u digestivnom traktu. Ovaj gel usporava varenje i podstiče osećaj sitosti.

Ove sitne semenke su izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju holesterola i podstiču osećaj sitosti.

Lan

Mleveno laneno seme je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Pomaže u snižavanju holesterola i podržava kontrolu težine smanjujući glad i poboljšavajući varenje.

Uključivanje lanenog semena u ishranu može se postići dodavanjem mlevenog lanenog semena u smutije, jogurt, ovsene pahuljice ili korišćenjem lanenog ulja kao preliva.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži zdrave masti, prvenstveno mononezasićene masti i zasićene masti, u malim količinama. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaoa može poboljšati nivo holesterola povećanjem HDL (dobrog) holesterola i snižavanjem lošeg, LDL holesterola, čime se promoviše bolje kardiovaskularno zdravlje.

Visokokvalitetna crna čokolada (70% kakaoa ili više) sadrži mononezasićene masti i antioksidante. Pomaže u poboljšanju nivoa holesterola i može zadovoljiti želju za slatkišima, sprečavajući preterano uživanje u nezdravoj hrani.

Foto: Unsplash.com/Charisse Kenion

Autor: b92.net/klix.ba