Jaka i koncentrovana alkoholna pića najviše će oštetiti gastrointestinalni trakt

Alkohol može da izazove probleme sa stomakom, ali ako znate šta ima najgore posledice po vaš organizam, onda to možete i da izbegnete.

Jaka i koncentrovana alkoholna pića najviše će oštetiti gastrointestinalni trakt. Zbog toga je najbolje izbegavati alkoholna pića koja sadrže visok procenat alkohola, obično iznad 40%. Ova pića uključuju destilate kao što su votka, viski, rum, gin i tekila. Zbog visokog sadržaja alkohola, ova pića se često konzumiraju u manjim količinama i koriste se kao baza za koktele.

Za stomak nisu dobra ni obogaćena vina i piva sa visokim sadržajem alkohola. Neka alkoholna pića, takođe, mogu biti bogata određenim skupom ugljenih hidrata koji se nazivaju FODMAP - skraćenica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole.

To su vrste ugljenih hidrata koje neki ljudi teško vare, što može da izazove probavne probleme poput nadutosti, gasova, bolova u stomaku, dijareje i zatvora.

Neka alkoholna pića mogu sadržati visoke nivoe FODMAP-a. Na primer, pivo i neka vina mogu biti problematična za osetljive osobe. S druge strane, destilovana pića poput votke i gina obično su sigurnija opcija, jer sadrže manje FODMAP-a.

Ako imate netoleranciju na FODMAP, onda konzumiranje alkohola sa visokim sadržajem alkohola može da izazove nadimanje i bol u stomaku. Zato je najbolje da izbegavate da pijete rum, porto, šeri i slatka vina kao što su Moscato ili beli Zinfandel. Najbolji alkohol za one sa osetljivim stomakom su pića sa malo alkohola i šećera, poput laganog lager piva i vinskih špricera. Votka i džin su dobre opcije za ljude sa intolerancijom na FODMAP, ali imaju veći procenat alkohola.

Glavobolja od pića

Glavobolja nakon konzumacije alkohola, poznata je kao sastavni deo mamurluka, a može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući dehidraciju, prisustvo kongenera (hemijskih jedinjenja koji se nalaze u alkoholnim pićima) i individualnu osetljivost.

Evo nekoliko alkoholnih pića koja su poznata po tome da često izazivaju glavobolju:

Crno vino

Sadrži visoke nivoe tanina i histamina, što može izazvati glavobolju kod osetljivih osoba.

Tamna pića

Pića poput viskija, burbona i tamnog ruma sadrže više kongenera, što može doprineti jačem mamurluku.

Šampanjac

Zbog visokog sadržaja ugljen-dioksida, šampanjac može da ubrza apsorpciju alkohola u krvotok, što može da dovede do bržeg i jačeg mamurluka.

S druge strane, pića poput votke, džina i tekile, koja sadrže manje kongenera, obično izazivaju manje glavobolje.

Kongeneri su hemijska jedinjenja koja se nalaze u alkoholnim pićima, a nastaju tokom fermentacije i destilacije. Oni uključuju različite alkohole, aldehide, estere i tanine. Kongeneri su prisutni u većim količinama u tamnim alkoholnim pićima kao što su viski, burbon i crno vino i izazivaju duže i jače glavobolje.

Kongeneri dorpinose glavobolji i mamurluku na nekoliko načina: neki su toksični i izazvaju upalu i stres u telu; alkohol sam po sebi dehidrira telo, a kongeneri mogu dodatno da pogoršaju ovaj efekat; telo mora da razgradi kongenere, što može dodatno da optereti jetru i produži simptome mamurluka.

Autor: redportal.rs