Ko je podržao Rezoluciju o Jasenovcu i osudio strašne zločine, neće moći da kroči u Hrvatsku.

Ovo je samo jedan od predloga koji se mogu čuti u Zagrebu, gde se razrađuje kako da se "revanširaju" svom do juče primerenom susedu Crnoj Gori, a čiji je parlament usvojio dokument.

Uz otvorene pretnje kočenjem evropskog puta Podgorici, koje su se čule i pre glasanja o Rezoluciji u Podgorici, sada se u Hrvatskoj traži i pravljenje i spiska nepoželjenih, a za celokupnu situaciju okrivljuje se Srbija i predsednik Aleksandar Vučić.

Predstavnik Mosta u hrvatskom Saboru Miro Bulj uputio je juče u proceduru zaključak kojim bi poslanici Skupštine Crne Gore, koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, bili proglašeni nepoželjnim u Hrvatskoj.

Foto: https://zagrebonline.hr

Bulj je rekao da je tražio da se hrvatska vlada obaveže da će crnogorske poslanike proglasiti "personom non grata" zbog "instrumentalizacije sećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike 'srpskog sveta', nastavka velikosrpske politike iz devedesetih godina". On je naveo da je inicijativa pokrenuta predlogom predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, "četničkog vojvode i lidera prosrpske opcije, koji je produžena ruka srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori".

Na njegov zahtev naslonila se Danica Baričević, u ime Kluba HDZ, navodeći da je neprihvatljivo da država koju Hrvatska smatra dobrosusedskom i kojom je godinama pomagala da uđe u NATO, i koja u budućnosti možda uđe i u EU, donosi sada takvu rezoluciju.

- I najnaivnijima je jasno zašto su vladajući u Crnoj Gori to učinili upravo sada. Kao verni vazali onih koji trenutno vladaju Srbijom dobili su nalog da po bilo koju cenu skrenu pažnju srpske, crnogorske i svetske javnosti s činjenice da je u UN usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman juče je poručio da će reagovati na rezoluciju i da je Hrvatska Crnoj Gori, nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju, poslala notu i da kao članica EU i NATO ima na raspolaganju sve mehanizme, a da se još raspravlja sa premijerom Andrejem Plenkovićem kako da Zagreb postupi. Grlić Radman je ocenio da je Crna Gora donošenjem rezolucije pokazala, kako je naveo, dva lica, svoje evropsko lice u Briselu i svoje instrumentalizovano lice u Podgorici.

Foto: redportal.rs

- Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na šta se obavezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost. Ovde je na delu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg - ocenio je Grlić Radman, rekavši da je u Crnoj Gori izostala osuda sopstvene agresije.

Predsednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je da je izglasavanje rezolucije neprijateljski čin susedne države kojom se potčinila politici "srpskog sveta":

- Podržavamo demokratske i prozapadno orijentisane snage u Crnoj Gori. Međutim, Crna Gora, kojom je ovladao srbijanski predsednik Aleksandar Vučić, ovakvim postupanjem gazi preko svoje slobode, samostalnosti i državnosti. Cilj politike srpskog sveta je izjednačiti krivicu svih država i naroda ako se već ne uspe izbeći krivica za ratove koji su pokrenuti u Miloševićevo vreme, u organizaciji SANU i velikosrpske politike. Neverovatno je da rezolucija dolazi iz parlamenta na čijem je čelu četnički vojvoda Andrija Mandić - rekao je Penava.

Autor: Novosti.rs