On je za te namere okrivio bivšeg direktora OBA Osmana Mehmedagića zvanog Osmica

Tvrdnje koje je izneo Milorad Dodik – da su pojedinci iz Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) Bosne i Hercegovine navodno planirali atentat na predsednika Republike Srpske Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića – uzburkale su političku scenu BiH i regiona. Bošnjački zvaničnici, kao ni zapadne diplomate, za sada nisu komentarisali ove navode, dok od najviših predstavnika Republike Srpske stižu potvrde Dodikovih tvrdnji. Opozicija iz RS, međutim, smatra da je reč o fabrikovanim informacijama.

Dodik je, naime, najpre u podkastu agencije Srna izneo tvrdnje da je OBA planirala atentat na njega i Vučića, konstatujući da je to sarajevski „metod obračuna s neistomišljenicima”. On je za te namere okrivio bivšeg direktora OBA Osmana Mehmedagića, zvanog Osmica, uveravajući da će više detalja biti poznato nakon što se s obaveštajnih dokumenata skine oznaka tajnosti.

Potom je novinarima izjavio da je reč o „opštepoznatim” stvarima, zbog kojih je Mehmedagić u zatvoru. Inače, Mehmedagić je nekoliko meseci bio u pritvoru, a protiv njega se vodi proces zbog prisluškivanja, zloupotrebe položaja i drugih dela.

- Bila je potpuno razrađena šema u kojoj su prvo razvili mrežu praćenja predsednika Vučića u Srbiji i njegovih aktivnosti. Vršili su medijsku pripremu svega toga iz Federacije BiH prema Vučiću i meni - kazao je Dodik, napomenuvši da sada ima i „dokaza organizacionog karaktera” da su se spremale grupe za egzekucije.

Dodik je istakao da Srbija ima ozbiljnu obaveštajnu službu i da je Vučić pre nekoliko godina imao podatke o takvim aktivnostima OBA, te da je, kako navodi predsednik RS, Mehmedagić sprečen u tim namerama.

Dodikove tvrdnje potvrđuju najviši zvaničnici RS, između ostalih premijer RS Radovan Višković, koji kaže da informacije o egzekuciji dvojice lidera nisu od juče, ali da su sada podeljene s javnošću. Višković kaže da su saznanja o tome dobili „zahvaljujući prijateljima” i upozorava da se ne treba zavaravati da je taj posao „ad akta”. Dodao je da je ta informacija došla u vreme kada je prvi put povećan stepen bezbednosti za izabrane zvaničnike u Srpskoj i zgrade vlade i palate predsednika. Višković tvrdi kako su u to bile umešane i neke zapadne službe.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH „svašta koncentrisalo tokom godina” jer je ta služba stavljena u funkciju ciljeva suprotnih zakonu, iz čega su, kako kaže, proistekla i najnovija uverljiva saznanja. „Bilo je tamo raznih planova i aktivnosti, od prisluškivanja najviših predstavnika Srpske i Srbije do raznih manipulacija”, podsetila je Cvijanovićeva.

I predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić navodi da su o ovim pretnjama imali informacije još dok je Mehmedagić bio na čelu OBA, dok potpredsednik opozicionog PDP-a Igor Crnadak izražava sumnju u verodostojnost ovih navoda. Crnadak tvrdi da je Dodik nakon posete direktora CIA Bosni i Hercegovini „ublažio retoriku”, ali, kako kaže, nastavlja da širi „izmišljotine i naučnofantastične teze”, među kojima je i najnovija, o atentatu.

Rad ove obaveštajne agencije često je pod lupom javnosti i na meti ozbiljnih kritika iz Srpske. Iako su tvrdnje o atentatu ozbiljne i zahtevaju temeljnu istragu, njihov iznenadni izlazak u javnost nedugo pred važne političke događaje izaziva oprečna tumačenja u javnosti. Sarajevski mediji pišu kako bi predsednik Republike Srpske ova saznanja trebalo da dostavi i pravosuđu.

OBA BiH, po prirodi posla, ne komentariše ovakve navode, a posebno u ovom slučaju, jer se sve vezuje za bivšeg direktora Osmana Mehmedagića, koji je kao saradnik porodice Izetbegović podjednako neomiljen i zvaničnicima Srpske, kao i aktuelnim bošnjačkim predstavnicima Trojke u Sarajevu.

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić rekao je da bi bilo dobro da se kroz parlamentarnu komisiju za nadzor nad radom OBA BiH utvrdi i javno kaže kako su u toj agenciji pripremane nezakonite radnje. Nakon navoda koje je izneo Dodik, ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je da se postavlja pitanje da li agencija kao što je OBA treba da postoji, ili je, kako navodi, potrebno formirati novu – bez starog kadra i onih koji su spremni da služe jednom narodu.

U vezi s ovim navodima premijer RS Radovan Višković je još rekao:

Nije samo ugrožena bezbednost pojedinaca koji obavljaju najviše funkcije. Vidite kakva je bezbednost srpskog naroda, od Kosova i Metohije do Federacije BiH i, zašto ne reći, Hrvatske, pa do nekih drugih zemalja koje su čak članice EU. Imamo ugrožene naše ljude, naše porodice. Sve je to paket-aranžman obračuna sa Srbima, bez obzira na to gde žive u ovom momentu.

Autor: redportal.rs